Новий рік і Різдво вже зовсім близько, і, напевно, більшість з вас спланували святкове меню. А як щодо найпростішої здоби, яка готується з підручних інгредієнтів, наповнена лимонним ароматом, прикрашена яскравою малиною і виглядає довершено?:) З тістом легко працювати, воно дуже м’яке, а завдяки заварному крему (курду) і соковитим ягодам готові булочки залишаються свіжими і повітряними, як ніби щойно спечені.
Складові:
вихід – 15 булочок
- 235 мл молока
- 60 г вершкового масла, розтопити
- 75 г цукру
- 7 г сухих дріжджів
- 380 г борошна
- цедра 1 лимону
- ¼ ч. л. солі
- 1 невелике яйце + ½ ст. л. води, злегка збити, для змащування булочок перед випічкою
Начинка:
- 200 г замороженої малини
- 150 г лимонного курду
- цукрова пудра для оздоблення
Готуємо:
- У невеликому сотейнику змішати молоко, масло і цукор. Нагріти суміш до ~ 40⁰С. Додати дріжджі, розмішати до повного їх розчинення. Залишити суміш на 10 хвилин для активації (на поверхні з’явиться густа пориста піна).
- У великій ємності змішати борошно, лимонну цедру і сіль. Зробити в центрі воронку, додати молочну суміш.
- Замісити щільне тісто. Вимішувати протягом 10-15 хвилин до гладкості і еластичності.
- Змастити глибоку миску рослинною олією. Тісто скачати в кулю, помістити в ємність. Накрити харчовою плівкою, залишити підходити при кімнатній температурі на ~ 1 годину або до візуального збільшення в об’ємі вдвічі.
- Деко застелити пергаментом або силіконовим перфорованим килимком.
- Після закінчення часу вистоювання, обім’яти тісто, розкачати в прямокутний пласт 31х52 см, товщиною ~ 3 мм. Гострим ножем або ножем для піци обрізати нерівний край, вирівнявши пласт тісту до 30х50 см. Зробити на поверхні тіста насічки з інтервалом в 10 см. Розрізати тісто на квадрати 10х10 см.
- Працюючи з однією частиною тіста інші тримати під рушником або харчовою плівкою.
- Скласти квадрат тіста нещільно по діагоналі, щоб вийшов трикутник. Гострим ножем або ножем для піци зробити розрізи паралельно коротким сторонам в нижній частині трикутника, починаючи з середини і відступаючи 5 мм від краю. Розгорнути трикутник назад і скласти до протилежних кутів. Повторити розрізи, трохи відступаючи від уже наявних і не з’єднуючи їх між собою. Розгорнути трикутник тісту назад в квадрат. Перенести на підготовлений лист. Покласти по ¼ ч. л. лимонного курду на кожен кут квадрата з тіста.
- По черзі звернути вирізані куточки до центру, надійно їх вдавлюючи і фіксуючи. Повторити з рештою квадратами тісту і лимонним курдом. Розташовувати заготовки на деку на достатній відстані один від одного.
- Накрити деко харчовою плівкою, дати булочкам підійти при кімнатній температурі 45-60 хвилин або до візуального збільшення в об’ємі.
- Розігріти духову шафу до 180⁰С (класичний нагрів) або 160⁰С з вентиляційним нагрівом.
- Безпосередньо перед випічкою змастити булочки збитим яйцем, в центр кожної і з боків викласти по ягоді малини.
- Випікати в розігрітій духовці протягом 15-18 хвилин або до рум’яності і готовності.
- Подавати теплими або холодними. Зберігати в щільно закритому контейнері до 3-х днів.
Рекомендована техніка:
Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно! Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату. |