Жайворонки – вісники весни.

DSC_0164_water

По закінченню холодних зимових місяців ми з нетерпінням чекаємо теплої весни, а разом з нею і Великодніх свят. Аби прискорити наближення тепла і приліт пташок до рідної домівки, матусі та бабусі разом з малечею здавна випікали крихітних пташок з тіста, розміром з дитячу долоньку. Імена цих пташок можуть різнитися, в залежності від місцевості. Для когось більш звичною назвою будуть жайворонки або зозуленьки. Ще зустрічаються гуски, качечки та соловейчики. Яку б назву ми не обрали для булочки у формі пташки, на смак це точно не вплине 🙂

Колааж 2_water

За формою пташки теж можуть різнитися, адже все залежить від дитячої уяви. Коли готуєш з малечою, то, звісно ж, не слід обмежувати їх творчих поривань. Відверто скажу, що діти, окрім пташок, ще наліпили жабенят, пару черепах і равликів.

Коллаж жайворонки 1_water

Ділюся з Вами рецептом “жайворонків”, який розповіла мені одна дуже хороша і завзята бабуся. Ретельно виміряної кількості борошна не вказано, адже наша бабуся ніколи не користувалася вагами. Але це зовсім не є приводом для хвилювання, просто відчувайте тісто та слідуйте підказкам у рецепті.

Приблизно на 20 – 25  пташок, за бажання можна збільшити порцію вдвічі

для опари:

  • 2 склянки теплої кип’яченої води або теплого молока
  • 50 г свіжих дріжджів або пакетик сухих (11 г)
  • 1 ст. л. цукру
  • додати просіяного борошна до консистенції тіста, як на оладки

до тіста додати:

  • 50-70 г рослинної олії
  • дрібку солі, розведену у краплі води
  • цукор на смак
  • просіяне борошно (скільки візьме тісто)

для оздоблення:

  • родзинки, зірочки гвоздики, цукати
  • сиропна вода
  1. Приготуйте опару, яка по консистенції має бути схожа на тісто для оладок. Для цього необхідно розвести дріжджі у теплій рідині, додати цукор та вмішати борошно. Опару залишити на 30-40 хв. За цей час опара піднімиться і трішки осяде.  До опари влити рослинну олію, додати цукор та дрібку солі, розведену у воді. Підсипаючи борошно вимісити м’яке тісто, що не липне до рук. Розділити тісто на 4 рівні частини. Кожну частинку розділити на 6-8 заготовок для майбутніх “жайворонків”.
  2. Щоб зробити пташку, сформуйте валочок тіста завтовшки до 2 см. і довжиною до 10 см. Зав’яжіть валочок тіста у вузлик. З одного кінчика пальцями сформуйте голівку пташки і дзьобик, інший кінчик розплескайте долонями і зробіть надрізи ножем для хвостика. Очі зозулькам можна зробити зі шматочків родзинок або зірочок гвоздики. За бажання прикрасьте хвостик та крильця кольоровими цукатами.
  3. На змащене олією деко викладіть “жайворонків”, залиште булочки на деякий час підходити  у теплому місці ( хвилин 15-20 цілком достатньо). Випікайте протягом 20-25 хв. у розігрітій до 180 С духовій шафі.
  4. Розведіть 1 ст. л. цукру у 100 мл. кип’яченої води і цим солодким сиропом вмийте щойно спечені булочки.

Радуйте своїх діток смачною випічкою і насолоджуйтесь кожною хвилиною, яку проводите разом 🙂  DSC_0130_warwe

На мить здається, що в долоньках тримаєш маленьке пташеня.

DSC_0190_water

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *