Словенська Потіца

potitsa

Солодкий рулет з начинкою, а точніше Potitsa – це традиційний атрибут великодніх свят, гордість господинь і класика словенської кухні. За своєю суттю це рулет з дріжджового тіста, в який загортаються різні начинки. Найбільш поширені Потіци з начинкою з волоських горіхів, родзинок, меду і прянощів або з сиром і естрагоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Потіца з естрагоном

Панеттоне з цукатами апельсина

Великодня паска

Випікають Потіцу двома способами: в формі для випічки або безпосередньо на деку.  На відміну від великодньої паски, словенці готують Потіцу не лише до свята, а й у будні, просто щоб потішити своїх рідних смачною випічкою.

Складові:

  • 1 1/2 ч. л. сухих дріжджів
  • 1/4 скл. білого цукру
  • 1/4 скл. молока
  • 1 скл. теплого вершкового масла
  • 6 розтертих яєчних жовтків
  • 1 1/3 скл. молока
  • 5 скл. борошна
  • 1 ч. л. морської солі
  • 1 скл. розтопленого вершкового масла
  • 1 скл. меду
  • 1 1/2 скл. родзинок
  • 1 1/2 скл. нарізаних горіхів
  • 1 ст. л. меленої кориці

Готуємо

  1. У невеликій чаші для змішування розчиніть дріжджі, 1 ч. л. цукру та 3 ст. л. борошна в теплому молоці. Ретельно змішайте та дайте постояти, доки суміш не стане густою ( близько 10 хвилин)
  2. У великій чаші для змішування з’єднайте масло з цукром, що залишився. Поступово додайте яєчні жовтки, один за раз, збиваючи після кожного додавання. Додайте суміш дріжджів, молоко, що залишилося, 4 склянки борошна та сіль; ретельно змішайте. Додайте борошно, яке залишилося, 1/2 склянки за раз, добре перемішуючи після кожного додавання. Коли тісто сформується викладіть його на поверхню, злегка притрушену борошном, і замішуйте, доки не отримаєте однорідну та пружну масу (близько 8 хвилин). Злегка змастіть маслом велику чашу для змішування, покладіть у неї тісто й перевертайте його, щоб покрити маслом. Накрийте вологою тканиною та дайте тісту піднятися в теплому місці, доки його об’єм не збільшиться вдвічі ( приблизно 1 годину).
  3. Злегка змастіть маслом один або два дека для випікання. Вийміть тісто й покладіть його на поверхню, злегка притрушену борошном. Розділіть тісто на дві рівні частини й розкачайте їх до товщини 8-10 мм. На кожну частину покладіть розтоплене масло, мед, родзинки, волоські горіхи та корицю. Загорніть кожну частину у рулет і защіпніть краї. Розмістіть рулет швом униз на підготовлені дека. Залиште, поки об’єм рулета не збільшиться вдвічі. Розігрійте духовку до 175 °С. Випікайте протягом години або поки скоринка не стане золотисто-коричневою.

Смачного!

Рекомендована техніка:

bo637inb

Вбудована духова шафа Gorenje BO637INB

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *