Великодня паска з цитрусовим смаком

paska1

Для мене приготування паски – це справжнє таїнство, оповите сімейними традиціями. У дитинстві, коли моя бабуся готувала паски, то нам не дозволяли голосно кричати, бігати, відкривати вікна і включати телевізор. На приготування великодньої випічки йшов майже весь день. І мені завжди здавалося, що це все занадто складно для мене. Але з роками, настав той момент, коли все ж таки захотілось приготувати паску самостійно, і я розпочала відшукувати свій довершений рецепт. Нарешті знайшовся той, в якому все доречно описано і всі дії прості. А результат, це просто щось неймовірне! Після цієї паски, у вас не виникне бажання купувати магазинну. Цей рецепт поєднує традиційне приготування з елементом сучасних інтерпретацій.

paska3

Вихід: 3 пасочки вагою 650 г.

Тісто:

  • 1 пакетик сухих дріжджів (11 г) еквівалентний 33-35 г пресованих дріжджів
  • 6 склянок борошна ( +1 ст. л.) Склянка місткістю 250 мл.
  • 75 г (+1 ст. л.) цукру
  • 2 ст. л. теплої води
  • 1 склянка гарячого молока
  • 2 невеликих яйця
  • 5 великих яєчних жовтків
  • 1/8 ч. л. солі
  • ½ ч. л. ванільного екстракту
  • цедра ½ апельсина
  • цедра ½ лимона
  • 1 ½ ст. л. віскі/бренді/коньяку
  • 55 г розтопленого вершкового масла
  • ¼ склянки рослинної олії

Глазур:

  • 1 яєчний білок
  • 200-250 г цукрової пудри
  • 1-2 ч. л. лимонного соку

Готуємо:

  1. У великій мисці з’єднайте дріжджі, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. цукру і теплу воду. Добре все розмішайте, накрийте миску харчовою плівкою або чистим кухонним рушником і приберіть в тепле місце на 10-15 хвилин. Коли розчина почне бродити (пінитись), додайте до неї 2 склянки просіяного борошна і гаряче молоко. Перемішайте розчину за допомогою дерев’яної ложки. Накрийте миску рушником і залиште суміш підходити ще на півгодини.
  2. У зручній чаші збийте за допомогою міксера 2 яйця (невеликого розміру), 4 жовтки (від великих яєць) разом з цукром на пухку масу.
  3. Поєднайте яєчну суміш з розчиною. Сюди ж додайте сіль, ванільний екстракт, цедру апельсина і лимона, алкоголь, розтоплене вершкове масло і рослинну олію. Добре змішайте всі інгредієнти за допомогою лопатки або ж міксером зі спеціальною насадкою для замішування тіста. До тіста додайте 4 склянки просіяного борошна. Спершу вмішайте борошно за допомогою дерев’яної ложки, а потім викладіть тісто на поверхню, присипану борошном, і вимішуйте вручну хвилин 5-10. Готове тісто перекладіть у велику миску, накрийте кухонним рушником і поставте у тепле місце, щоб тісто підійшло ( 1-1,5 год.) Тісто має збільшитись вдвічі.
  4. Дно форм обов’язково вистеліть промащеним папером, а стінки змастіть жиром. Руки зволожте вершковим маслом. Набирайте частинами тісто і одразу ж заповнюйте не більше ніж на 2/3 висоти підготовлені форми. Поставте форми з тістом в тепле місце, накрийте їх рушником і дайте тісту підійти протягом 25-30 хвилин.
  5. Тим часом розігрійте духовку до 175 ° С. Перед тим як ставити паски в духовку, змастіть їх зверху збитим жовтком. Випікайте при температурі 175 ° С перші 10 хвилин, потім зменште температуру до 160 ° С і випікайте ще 25-30 хвилин. Готовність перевіряйте за допомогою дерев’яної шпажки. Перед тим як прикрашати паски, дайте їм повністю охолонути.
  6. Для приготування глазурі збийте в легку піну білок, почніть втирати в нього цукрову пудру дерев’яною ложкою ( від металевої глазур посіріє), а насамкінець додайте лимонний сік. Нанесіть помадку на паску, прикрасьте зверху цукатами, кольоровим цукром та будь-яким іншим оздобленням.

Світлого і доброго свята!

paska_2

Рекомендована техніка:

Вбудована духова шафа Gorenje BO637E30XG

Міксер Gorenje ME510W

 

Анна Мітякіна

 

Anna_Mitiakina

З кулінарним світом Аню поєднала професійна фуд-фотографія, адже перше знайомство з розмаїттям кулінарних шедеврів відбулося саме через об’єктив. Цього для Ані виявилось замало: хотілось не тільки фотографувати, а й самій готувати. Сьогодні наша фото-фуд чарівниця проводить дитячі майстер-класи з випічки, приймає участь в кулінарних фестивалях і мріє стати шеф-кухарем. Автор кулінарної сторінки Mitiakina.com. На теренах інтернету Аню знають під псевдонімом “Фото-фуд кудесниця”.

One response

  1. Тісто добре зійшло, повітряне, легке, ароматне. Але на таку кількість борошна треба більше цукру. Я додала 25 гр. і навіть цього було замало. Компенсувалось великою кількістю цукатів, що я додала на власний розсуд. І як на мене, треба менше цедри, бо присутня легка гірчинка. Але в цілому, рецепт гарний, піде в копилочку)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *