Великодня паска

collage_water

Це найсмачніша дріжджова паска, яку завжди пекла моя мама. З поданих складників виходить дві середні або три невеличкі пасочки (як на фото), сміливо можна використати дві більші форми, паски будуть високі і показні. Не намагайтеся досипати борошна, тісто зовсім не повинно “відставати від стінок миски”, але хвилин 15-20 і так треба замішувати. Воно гарно підіймається і випічка дуже ніжна і пухка, пориста, і як на дріжджове тісто, досить довго залишається свіжою.

На 3 невеликі або дві середні форми:

підготовка: 30 хв + підростання тіста

час термічної обробки:  30-40 хв (залежно від величини форми)

  • 550 г борошна
  • 50 г свіжих дріжджів
  • 6 жовтків
  • 1 яйце
  • 1/2 ч. л. солі
  • 1 склянка молока
  • 100 г цукру
  • 120 г вершкового масла (розтопленого і охолодженого)
  • 100 г родзинок
  • цедра 1 лимона
  • смалець для змазування форми

Готуємо

  1. Активувати дріжджі ( покришити до миски, посипати 1 ст.л. цукру та додати трохи теплого молока). Залишити при кімнатній температурі аж до моменту, коли на поверхні з’являться пухирці.
  2. Родзинки залити окропом (додатково для аромату можна додати 2-3 ст.л. лікеру)
  3. Жовтки та яйця збити з цукром на пухку масу.
  4. Борошно просіяти до миски, зробити заглиблення. Додати розчин з дріжджів, збиті яйця з цукром, сіль та решту молока, вимісити тісто руками. Наприкінці поступово влити розтоплене та охолоджене вершкове масло, руками або міксером замісити гладке еластичне тісто (протягом 15-20 хв).  Прикрити чистою бавовняною серветкою та залишити до подвоєння об’єму.
  5. Підготувати форми для випічки, змастивши їх розтопленим вершковим маслом або смальцем (без запаху).
  6. Тісто обмяти, додати відціджені та присипані 1 ст.л. борошна родзинки. Вимісити тісто з родзинками та розкласти у форми, заповнюючи їх на 1/3 висоти. Залишити підростати у теплому місці без протягів (тісто повинно піднятися до країв форми).
  7. Випікати в розігрітій до 170 ˚С духовці протягом 30-40 хв (перевірити готовність дерев’яною паличкою).
  8. Залишити паски в формах на 5-10 хв, після чого обережно вийняти і залишити до цілковитого охолодження.

Для білкової глазурі:

  • білок 1 яйця
  • 120-180 гр цукрової пудри
  • 3-4 краплини лимонного соку

Для приготування глазурі білки відділити від жовтків попереднього дня перед приготуванням. Залишити на ніч в холодильнику. Можна використати заморожені. Для цього білки залишити на ніч в холодильнику. Ідеально підійдуть також ті, що залишилися після замішування тіста. Білки, цукрову пудру та лимонний сік помістити до сухої скляної посудини. Збивати на найнижчих оборотах міксера протягом 10-15 хв. На високих оборотах маса буде наповітрюватися, що може стати причиною розтріскування глазурі на готових виробах. За допомогою лопатки рівномірно розподілити глазур на поверхні готового виробу. За бажанням прикрасити горіхами, мигдальними пластівцями або дольками цитрусів.

Рекомендована техніка:

Вбудована духова шафа Gorenje BO53CLI

Міксер Gorenje ME 510 W 

Дана Мацюк

 

dana

 

 

Природнє відчуття фуд стилю і страви, які хочеться відтворити на власній кухні, захоплюють і вже не залишають байдужим.
Зі слів Дани, кухня і приготування страв це як відчути себе художником, тільки замість мольберта і пензлів, в руках опиняються кухонні прибори. І кожний виважений рух, як медитація, як мазок фарби. Це віддання частинки себе у смачному тістечку, або запашному борщику.
Автор кулінарного блогу Source of taste.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *