Словенська потіца (potitsa) з естрагоном

IMG_0690

Потіцу можна по праву вважати королевою словенських великодніх страв. Раніше ця страва мала обов’язково бути на столі до кожного значимого свята. Господиня могла навіть накопичити зайвих боргів аби купити необхідних інгредієнтів. Рецептів великодньої потіци налічується за п’ятдесят, при цьому кожна жінка переконана в тому, що її – найкращий. Для своєї першої спроби я обрала наступний рецепт. Результатом залишилась задоволена, але вдосконаленню немає перешкод, тож наступного року буде ще краще!

Для тіста

  • 0,5 кг. борошна
  • 300 мл. молока
  • 100 мл. вершків
  • 2 жовтки
  • 2 ч.л. цукру
  • 25 гр. живих дріжджів
  • 80 гр. вершкового масла
  • 1 ч.л. рому
  • дрібка солі

Для начинки

  • 400 мл. сметани
  • 250 гр. кисломолочного сиру з високим відсотком жирності
  • 3 шт. яєць
  • 3 ст.л. панірувальних сухарів
  • 50 гр.вершкового масла
  • 4 ст.л. цукру
  • 1 пучок свіжого тархуна ( естрагона)

1. Дріжджі розчиніть разом з цукром в 200 мл. теплого молока. Розмішайте та зачекайте доки рідина візьметься бульбашками. Додайте жовтки та влийте ром. У чашу комбайна всипте просіяне борошно, додайте дріжджову суміш і дрібку солі. На найменших обертах кухонного комбайна розпочніть перемішувати інгредієнти, повільно додаючи решту молока та вершки. Наприкінці додайте розтопленого та охолодженого вершкового масла, щоб сформувалась гладенька кулька з тіста. Залиште тісто у теплому місці на одну годину.

2.Коли тісто підійде, перекладіть його на чисту робочу поверхню та ще раз злегка перемісіть. Застеліть чистий кухонний рушник та розкачайте на ньому тісто завтовшки 1 см.

3.Підготуйте начинку. Відділіть жовтки від білків. Промийте та крупно наріжте тархун (беріть лише листочки). Поєднайте сир, сметану, цукор та жовтки у окремій посудині та ретельно перемішайте до утворення однорідної гладкої консистенції.

4.Вершкове масло розтопіть у каструлі. До білків додайте дрібку солі та збийте на міцну піну.

5.На розкачане тісто вилийте розтоплене вершкове масло та рівномірно розподіліть його по поверхні, посипте тісто панірувальними сухарями. Викладіть творожну начинку так, щоб залишалась відстань від країв тіста. Зверху начинки розподіліть тархун та викладіть збитий білок. За допомогою кухонного рушника сформуйте з тіста завиванець.

IMG_0672

6.Встановіть температуру у духовій шафі на 180°С. Змастіть округлу форму вершковим маслом та перекладіть в неї потіцу. Може знадобитися стороння допомога, адже тісто дуже ніжне і легко рветься. За допомогою зубочистки проколіть потіцу по всій довжині, щоб запобігти формуванню повітряних мішечків. Залиште на 20 хвилин у формі, а потім відправте на годину у розігріту духову шафу. Щойно спечену потіцу залиште на деякий час охолонути у формі, потім перекладіть на таріль та дайте час охолонути повністю. Прикрасьте потіцу цукровою пудрою за допомогою дрібного ситечка. Традиційна словенська великодня випічка готова!

Рекомендована техніка:

Вбудована духова шафа Gorenje BO8KRB

Кухонний комбайн Gorenje SBR 1000 BE

Міксер Gorenje M605W

 

Petra Podbevsek

Будучи релігійними чи ні, все словенці готують великодні страви до свята. Традиційне тріо  складається з Potitsa , крашанок і шинки, запеченій в тісті з хроном. Кожна страва символізує  страждання Ісуса Христа.*

Відверто скажу, що готувала традиційні словенські страви вперше. До того як поїхати за кордон, вдома  в приготуванні можна було заручитись підтримкою бабусі, тітки, сусідки… Зараз, проживаючи в Україні і не маючи такої допомоги від родини, я вирішила, що настав час спробувати і приготувати великодні страви самостійно. Виклик прийнятий!

*Символи:

  • Potitsa – терновий вінець
  • Крашанки – кров господня
  • Шинка – тіло господнє
  • Хрін – цвяхи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *