Словенські крашанки (Pirhi)

IMG_0702

Як і в Україні, так і у Словенії здавна існує традиція фарбування яєць до великодніх свят. На сьогодні існує багато різних технік як фарбування, так і розписування яєць. Писанки – то взагалі справжні витвори мистецтва. Я ж пропоную простий і найбільш органічний метод фарбування, який тим не менш залишається сучасним та неповторним.

Що необхідно

  • яйця
  • холодна вода
  • 2-3 жмені лушпиння цибулі
  • клаптики нейлону
  • природні матеріали: листя, пряні трави, пелюстки квітів

IMG_0625

1.Лушпиння цибулі залийте холодною водою.

2.Підготуйте яйця до фарбування: гарненько промийте їх та просушіть.

3.Оберіть листочок або квітку, відбиток від якої бажаєте залишити на крашанці. Закріпіть малюнок, обернувши яйце нейлоновим клаптиком. Повторіть теж саме з залишком яєць.

4.Помістіть яйця у воду з лушпинням, доведіть до кипіння.

IMG_0657

Зменште вогонь та продовжуйте варити яйця протягом 15 хвилин. Для більш насиченого кольору можна проварити яйця в лушпинні довше, але смакові властивості можуть бути втрачені. Звареним яйцям дайте час трішки охолонути, потім зніміть з них нейлонову обгортку. Готові крашанки для блиску можна змастити рослинною олією.

Рекомендована техніка:

Індукційна варильна поверхня Gorenje IT65KR

 

Petra Podbevsek

Будучи релігійними чи ні, все словенці готують великодні страви до свята. Традиційне тріо  складається з Potitsa , крашанок і шинки, запеченій в тісті з хроном. Кожна страва символізує  страждання Ісуса Христа.*

Відверто скажу, що готувала традиційні словенські страви вперше. До того як поїхати за кордон, вдома  в приготуванні можна було заручитись підтримкою бабусі, тітки, сусідки… Зараз, проживаючи в Україні і не маючи такої допомоги від родини, я вирішила, що настав час спробувати і приготувати великодні страви самостійно. Виклик прийнятий!

*Символи:

  • Potitsa – терновий вінець
  • Крашанки – кров господня
  • Шинка – тіло господнє
  • Хрін – цвяхи

One response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *