Шинка, запечена в тісті

IMG_0712

Це насправді відмінний спосіб приготування шинки. Страва не лише прикрашає святковий стіл, а й чудово смакує як теплою, так і холодною. Можна сказати, що витративши мінімум зусиль, страва буде як у шеф-кухара. Не забудьте подати до м’яса спеціальний соус, в основі якого є чарівний інгредієнт, що полегшить процес травлення.

IMG_0709

Складники

  • 1 кг. копченої відвареної шинки
  • 600 гр. борошна
  • 20 гр. свіжих дріжджів
  • ½ чайної ложки солі
  • щіпка цукру
  • 300 мл. теплої води
  • 1 яйце

1.Якщо бажаєте, можна попередньо відварити шинку з додаванням пряних трав, лаврових листочків, перцю протягом 15 хв. Дати час, щоб шинка повністю охолола. Можна не відварювати, а промити м’ясо під холодною водою та просушити за допомогою паперових рушників.

2.Дріжджі розчиніть разом з цукром в 100 мл. теплої води. Залиште розчину приблизно на 20 хв. У чашу комбайна засипте борошно, сіль, додайте дріжджову розчину та починіть перемішувати на найнижчій швидкості, поступово додаючи залишок води. Перекладіть тісто до чистої посудини та залиште на одну годину у теплому місці.

3.Встановіть температуру у духовій шафі на 180°С.

4.Розкачайте тісто. Невеличкий шматочок тіста збережіть для подальшого прикрашання. Перед тим як обернути шинку тістом, можна змастити м’ясо збитим яйцем, гірчицею або медом. Так ви забезпечите додатковий аромат та краще прилягання тіста. Оберніть шинку тістом, змастіть верх тіста збитим яйцем. З маленького шматочка тіста створіть свій орнамент та зафіксуйте його на поверхні тіста, змастивши збитим яйцем. Запікайте шинку протягом однієї години. (Пам’ятка для запікання шинки: на кожен кілограм шинки достатньо однієї години приготування)

5.По закінченню рекомендованого часу приготування, вийміть запечену шинку з духової шафи та залиште її принаймні на пару годин. Наріжте шинку на шматочки та насолоджуйтесь неперевершеним смаком.

Найкращий соус до запеченої шинки

IMG_0738Складники

  • 200 мл. сметани
  • 50 гр. кореня хрону
  • сіль на смак

Натертий на дрібній тертушці хрін змішайте зі сметаною. Виправіть соус на сіль. Охолодіть та подавайте до м’ясної страви. Смачного!

Рекомендована техніка:

Вбудована духова шафа Gorenje BO8KRB

Кухонний комбайн Gorenje SBR1000BE

 

Petra Podbevsek

Будучи релігійними чи ні, все словенці готують великодні страви до свята. Традиційне тріо  складається з Potitsa , крашанок і шинки, запеченій в тісті з хроном. Кожна страва символізує  страждання Ісуса Христа.*

Відверто скажу, що готувала традиційні словенські страви вперше. До того як поїхати за кордон, вдома  в приготуванні можна було заручитись підтримкою бабусі, тітки, сусідки… Зараз, проживаючи в Україні і не маючи такої допомоги від родини, я вирішила, що настав час спробувати і приготувати великодні страви самостійно. Виклик прийнятий!

*Символи:

  • Potitsa – терновий вінець
  • Крашанки – кров господня
  • Шинка – тіло господнє
  • Хрін – цвяхи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *