Саварен з курагою

savarin_with_dried_apricots

Саварен і ромова бабка – це практично один і той же десерт, тільки ромова бабка за формою нагадує корок від шампанського, а саварен готують у вигляді кексу-кільця.
Згідно з легендою, король Польщі, Станіслав I Лещинський випадково приготував дуже сухий кекс. Сильно засмутившись, він не тільки відмовився його скуштувати, а й зі злістю кинув блюдо на стіл, де стояла відкрита пляшка рому. Благотворна рідина пролилась на невдалий десерт. Король все ж вирішив спробувати просочений ромом десерт, і він виявився на диво смачним!

На кекс діаметром 24 см, 8 порцій:

Саварен
• 145 г борошна
• 7 г сухих дріжджів
• 2 великих яйця
• ½ ч. л. солі
• 40 г цукру
• 85 г вершкового масла кімнатної температури + для форми

Курага у винному сиропі
• 1 маленький апельсин
• 350 мл білого десертного вина
• 200 мл води
• 200 г цукру
• 5 стручків кардамону (
• 100 г кураги, розрізати уздовж на половинки

  1. Саварен готується за 2-4 дні до запланованої подачі до столу. У чаші міксеру з насадкою крюк змішати на середньо-низькій швидкості борошно, дріжджі, яйця і сіль до об’єднання. Всипати цукор, продовжувати вимішувати тісто протягом 5 хвилин. Додати вершкове масло, змішати до його повного об’єднання. Продовжувати вимішувати тісто наступні 15 хвилин.
  2. Перекласти тісто в кондитерський мішок з круглою насадкою діаметром 1 см. Змастити фігурну форму вершковим маслом. Відсадити тісто рівномірно на дно форми. Накрити харчовою плівкою, залишити підходити при кімнатній температурі на 2-2,5 години, до візуального збільшення в об’ємі.
  3. Розігріти духовку до 170⁰С (класичний нагрів) або 150⁰С з вентиляційним нагрівом. Випікати саварен в розігрітій духовці протягом 20-25 хвилин або до рум’яності. Дістати з духовки, дати постояти 5 хвилин, вийняти з форми, перекласти на решітку і залишити підсушуватись на 2-4 доби.
  4. Приблизно за годину до подачі десерту приготувати сироп. З апельсина зрізати цедру (тільки кольорову частину), розрізати уздовж на тонкі смужки. Помістити цедру, вино, воду, цукор і кардамон у невеликий сотейник, поставити на середній вогонь, довести до кипіння, періодично помішуючи. Готувати 2-3 хвилини. Прибрати з вогню, додати курагу і дати настоятися протягом 30 хвилин.
  5. Процідити сироп через сито, курагу і цедру зберегти для подачі. Прогріти сироп до 50⁰С. Перекласти підсушений саварен у форму, в якій він випікався, залити 400 мл теплого сиропу, залишити мінімум на 30 хвилин для всотування рідини.
  6. Повернути залишок сиропу на повільний вогонь, довести до кипіння і уварити протягом 8-10 хвилин до помірного загустіння. Залити сиропом курагу і цедру. Дати охолонути.
  7. Перекласти саварен на таріль, прикрасити курагою і апельсиновою цедрою.

Смачного!

Рекомендована техніка:

Комбайн Gorenje MMC1500IY

Індукційна варильна поверхня Gorenje IC6INI

Вбудована духова шафа Gorenje BO637INI

Катерина Перера

 

 

 

Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно!  Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *