Фокачча (з іт. focaccia) – традиційний італійський хліб, смачний та нескладний у приготуванні. Дехто вважає, що саме цей хліб став попередником популярної на весь світ італійської піци, адже основними інгредієнтами залишаються борошно, вода і оливкова олія.
Ідею приготування фокаччі разом із сином було приурочено до проведення дня Італії. Для нашої сім”ї це своєрідна пізнавальна гра, коли один з вихідних днів присвячується обраній країні світу. Так ранок розпочинається з незвичного привітання італійською – «Buongiorno» , вдячність висловлюється словом «Grazie», і звісно ж готується щось смачне, традиційно італійське.
А ще бажаємо приємного смаку – «Bon Appetit»
Фокачча з розмарином
- 3 ст. борошна ( стакан на 240 мл.)
- 3 ст.л. оливкової олії extra virgin
- 2,5 ч.л. сухих дріжджів
- 1 ст.л. цукру
- 1,5 ч.л. солі
- 1 ¼ ст. теплої води ( стакан на 240 мл.)
Посипка
- 2 ст.л. оливкової олії extra virgin
- 2 ч.л. сухого розмарину
- 2 ст.л. натертого пармезану.
- Розведіть дріжджі з цукром у ¼ ст. теплої води, залиште на 5-10 хв. до виникнення бульбашок.
- У окремій ємкості змішайте борошно з сіллю, влийте дріжджі, оливкову олію. Замішуйте тісто, поступово додаючи залишок теплої води. Перекладіть тісто у змащену оливковим маслом посудину і залиште підходити на 1,5 – 2 години.
- Коли тісто збільшиться вдвоє, перекладіть його на робочу поверхню, присипану борошном, і гарненько вимішайте руками.
- Змастіть форму, в якій будете випікати хліб, оливковою олією і розподіліть тісто за розміром форми. Накрийте харчовою плівкою і відправте у розігріту до 30-35 °С духову шафу на 30 хвилин. Так тісто швидше підійде.
- Витягніть форму з тістом з духової шафи. Температуру у духовці встановіть на 250 °С. Тісто полийте двома ст.л. оливкової олії. Пальцями зробіть невеличкі заглиблення по всьому периметру, розподіліть сухий розмарин. Випікайте у розігрітій духовій шафі 20-25 хвилин, або до рум’яної скоринки.
- Гарячу фокаччу посипте тертим пармезаном.