Готуємо разом «Пряничний будиночок»

SONY DSC

 У моєму дитинстві таких  будиночків ніколи не випікали, але, як і більшість дітей, я була знайома з неймовірно смачними на вигляд ілюстраціями печива з казки про «Гензель і Гретель».

У дитинстві на малюнках пряниковий будиночок виглядав таким дивовижним, заморським – з різними крендельками, химерними завитками і яскравими льодяниками. Це зараз нам вже знайомі німецькі pretzel і червоно-білі м’ятні льодяники у формі палиці – candy cane, а в дитинстві – все здавалося чарівним.

Ставши дорослою, хочеться подарувати диво дітям і створити казкову атмосферу новорічних свят. На щастя, маю можливість зібрати юрбу дітей вдома і порозважатися з ними.

ginger_bread_4_waterpsd

Підготовка пряничних деталей забере більше або менше Вашого часу, в залежності від кількості запрошених дітей. Найкраще кожному малюку мати свій будиночок для прояву творчої фантазії. Тісто для пряників обрала імбирне, воно не крихке і може зберігатися до 3-х місяців. Помадка для прикрашання – медова, а шаблон будиночка нескладно зробити на свій смак.

ginger_bread_3_water

Діти є діти: хлопцям до вподоби бавитися і куштувати на смак увесь арсенал кольорових помадок, дівчаткам – сумлінно, крок за кроком, виводити контур на пряниках.

ginger_bread_5-watermark

Створення казкового будиночку – процес не швидкий. Розфарбованим деталям потрібно дати час на вистигання, бажано залишити на добу.

Оберіть доречний для вас спосіб збирання будиночку: якщо плануєте разом з дитиною скріплювати стіни і дах, то найкраще підійде білковий крем. Я з’єднувала деталі без маленьких помічників, тому скористалась гарячою карамеллю.

Готовий будиночок радує своєю красою не тільки вдень, а й надвечір – коли запалюєш всередині ліхтарик і милуєшся казковим лісом.

SONY DSC

Пряничний будиночок

(з розрахунку на 1 будинок + ялинки)

  • 200 г борошна
  • 100 г вершкового масла
  • 100 г коричневого цукру
  • 1 шт. яєць
  • 1 ст.л. рідкого меду
  • 1 ½ ч.л. соди
  • 1 ч.л. кориці
  • 2 ч.л. імбиру молотого
  • 3-4 зірочки гвоздики
  • 3-4 коробочки кардамону ( нам потрібне лише насіння)

1.Спеції перетерти у ступці або подрібнити у кавомолці, змішати з просіяним борошном та содою.

2.В окремому посуді розтираємо міксером масло з цукром. До масляної суміші додаємо яйце і рідкий мед (якщо мед густий, підігрійте його на водяній бані ). Знову збиваємо міксером до пишності. Додаємо до цієї маси борошно зі спеціями і ще раз вимішуємо за допомогою міксера. Тісто виходить м’яким і липким. Нехай вас це не лякає. Розділіть тісто на 4 частини, загорніть його в плівку і покладіть в холодильник ( на годину-півтори) або морозильну камеру на 15-20 хвилин. З охолодженим тістом буде працювати дуже легко.

3.Виставіть температуру у духовій шафі на 180 °С

4.На аркуші пергаменту, рясно присипаним борошном, починайте розкачувати тісто. Це важливо, оскільки тісто дуже ніжне і перекласти його на деко без пергаменту неможливо. Під час випічки тісто злегка збільшується у розмірі, тому не розміщуйте фігурки занадто близько одна до одної. Товщина розкатаного тіста для будиночка має бути приблизно 2 мм., а для фігурного печива тісто розкачується максимально тонко.

5.Вирізайте по шаблону дах і стіни майбутнього пряникового будиночку, фігурки ялиночок, зірочок, тощо. Тісто випікається дуже швидко, близько 5-ти хвилин. Відразу після випічки печиво м’яке, але після охолодження стає твердим і хрустким.

Медова помадка (для декорування)

  • 250 г цукрової пудри
  • 50 г рідкого світлого меду
  • 15 г молока
  • 3 краплі ванільної есенції
  • харчові барвники

Для приготування глазурі потрібно просіяти в миску пудру, змішати її з молоком, влити мед і перемішати до однорідної тягучої маси. Додати ванільної есенції. Розлити в кілька чашок і підфарбувати. Розподілити по кондитерським мішкам і використовувати для декорування. Обвести спочатку печиво по контуру, дати йому час підсохнути близько 10 хв, потім залити всю площу печива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *