Хто вперше придумав фарширувати овочі достеменно не відомо. Але ця ідея припала до смаку багатьом народам. Звісно ж рецепти різняться як начинкою, так і традиційним для тієї чи іншої країни набором спецій. Запропонований рецепт характерний своєю дієтичною складовою, адже в якості начинки, м’ясний фарш замінено на рис, сир та букет духмяних трав. На наш погляд, достойна уваги альтернатива фаршированим перцям.
на 4 порції
- 4 великих помідори (200 г кожен)
- 100 г круглозернистого рису
- 80 г моцарели
- 40 г пармезану, натертого на дрібній тертці
- 40 г подрібнених хлібних крихт
- 1 зубчик часнику
- 4 столові ложки оливкової олії
- 1 столова ложка петрушки, дрібно рубленої
- 1 столова ложка базиліку, дрібно рубленого
- 1 чайна ложка дрібно рубленого орегано
- сіль, свіжозмелений чорний перець
1.Увімкніть у духовці режим «класичний нагрів (зверху+знизу)», задайте температуру 180°С.
2.Акуратно зріжте з помідорів верхню частину («шапку») й відкладіть її. Акуратно видаліть м’якуш і насіння та покладіть їх у миску. Помідори злегка посоліть усередині й поставте на тарілку, перевернувши зрізом униз, щоб сік витік. М’якуш подрібніть до пюре (у блендері або виделкою).
3.Відваріть рис, готуйте половину вказаного на упаковці часу, потім злийте воду. Поки вариться рис, у сковорідці з товстим дном розігрійте на плиті на середньо сильному вогні 2 столові ложки олії та посмажте часник протягом 1-2 хвилин. Додайте помідорове пюре й готуйте на середньому вогні приблизно 5-7 хвилин, поки пюре не загусне. Вимкніть вогонь, додайте петрушку, базилік, орегано, сіль, перець, перемішайте та перекладіть у велику миску. Додайте рис і пармезан й добре перемішайте.
4.Моцарелу розріжте на 4 частини. Акуратно покладіть у кожен помідор начинку, а посередині — кусок сиру. Змастіть дно жаростійкої форми 1 столовою ложкою оливкової олії, вистеліть папером для випікання та викладіть у форму раніше зрізані з помідорів «шапки», на «шапки» покладіть фаршировані помідори, скропіть їх залишками олії й готуйте в духовці 40 хвилин на середньому рівні.
5.Переключіть режим духовки на «гриль великої площі», перемістіть форму на верхній рівень і дайте помідорам підрум’янитися 1-2 хвилини. Вийміть форму з духовки, викладіть помідори на тарілки й накрийте «шапками».
Цю страву можна подавати як гарячою, так і холодною.
Рекомендована техніка:
Олена Колдунова
Автор кулінарної книги “Нет времени готовить?” , відомий фуд-фотограф і фуд стиліст. Основне кулінарне кредо: незважаючи на квапливий ритм життя сучасного мешканця мегаполісу потрібно і можливо встигати готувати для себе і рідних. Запропоновані Оленою рецепти готуються швидко і не потребують особливих вмінь, а результат буде виглядати, як на фото. Ми тішимося тим, що саме Олена Колдунова стала автором збірки рецептів для нової висококласної лінійки побутової техніки Gorenje Infinity. |