Цей класичний французький тарт з мигдальним кремом готується дуже просто, він наповнений великою кількістю фруктів, які після запікання розкривають свій яскравий смак, і куштувати їх – суцільне задоволення. Основа тарти – розсипчасте пісочне тісто, яке легко готувати, коли дотримуєшся рецептури. Всі інгредієнти для основи потрібно добре охолодити. Чим холоднішим залишатиметься тісто і чим швидше воно сформується, тим більш ніжною і розсипчастою буде основа. Простіше і швидше за все вимісити тісто за допомоги кухонного комбайна. Але можна і вручну: порубати тісто двома вилками або ножами, головне – працювати швидко, щоб масло не почало нагріватись. Ніжний мигдальний крем чудово доповнить кислуватий присмак слив і яблук.
Складові:
Для тарти діаметром 20 см.
Основа Pâte Brisée:
- 150 г борошна + для розкачування
- дрібка солі
- 110 г добре охолодженого вершкового масла, порізати кубиками
- 30 г крижаної води
Для мигдального крему:
- 75 г мигдального борошна
- 7 г борошна
- 75 г вершкового масла кімнатної температури
- 75 г цукрової пудри, просіяти
- 45 г / 1 маленьке яйце, злегка збити
Для начинки:
- 200 г / 2 великі сливи
- 200 г / 2 маленьких яблука
- 1 лимон, сік і цедра
Для подачі:
- 1 ст. л. абрикосового джему
- 10 г очищених несолоних фісташок, потовкти в ступці в крихту
Готуємо:
- За допомогою комбайна перетерти борошно з сіллю і вершковим маслом до стану крихти. Не вимикаючи комбайн, на високій швидкості додати крижану воду і продовжувати замішувати, поки тісто не сформується в кулю. Тісто може виглядати не надто однорідним, з невеликими вкрапленнями масла, – так і повинно бути. Загорнути тісто в харчову плівку, сплющити в диск, щільно загорнути і відправити в холодильник мінімум на 1 годину або в морозильник на 15-20 хвилин.
- Поки тісто охолоджується, приготувати мигдальний крем. Змішати обидва види борошна. Міксером збити масло до кремової текстури, всипати цукрову пудру і ще збивати 2-3 хвилини. На низькій швидкості або вручну лопаткою в 2 заходи підмішати борошняну суміш. Додати яйце, розмішати до об’єднання. Накрити посудину з кремом харчовою плівкою «в контакт», відправити в холодильник на 1 годину.
- Присипати робочу поверхню і качалку борошном, охолоджене тісто розкачати завтовшки 2-3 мм у формі кола діаметром 25-27 см. Обернути тісто нещільно навколо скалки і перенести його в форму. Піднімаючи краї, укласти тісто, повторюючи рельєфи форми. Надлишки тіста прибрати. Наколоти тісто виделкою і відправити форму в холодильник, поки гріється духова шафа.
- Розігріти духовку до 180°С (класичний нагрів «верх-низ») або 160°С з вентиляційним нагріванням. Охолоджену основу застелити пергаментом, насипати вантаж (керамічні кульки / крупу / квасолю), випікати в розігрітій духовці 13-15 хвилин, потім зняти пергамент з вантажем і випікати ще 2-4 хвилини. Дістати основу з духовки, дати повністю охолонути.
- Для начинки сливи розрізати навпіл, дістати кісточки. Порізати сливи на тонкі пластинки.
- Яблука очистити від шкірки, розрізати навпіл, порізати на тонкі пластинки, де потрібно – вирізати серцевину і хвостики.
- Нарізані фрукти скропити соком лимона і змішати з лимонною цедрою.
- На основу викласти мигдальний крем, заповнюючи на половину висоти форми (при випічці крем ще піднімиться).
- Як зробити оздоблення: на робочу поверхню укласти з частковим перекриттям одна до одної 6-8 сливових пластинок і, починаючи з останньої, згорнути щільний рулетик. Помістити на мигдальний крем, відразу біля бортика. Повторити з рештою сливових пластинок. По колу тарти повинно вийти 10 «бутонів». З решти сливових пластинок згорнути ще один «бутон», помістити його в центрі тарти.
- Яблучні пластинки викласти по колу тарти в 2-3 ряди, а також заповнити пустоти між сливовими «бутонами».
- Випікати тарт в розігрітій духовці близько 30 хвилин або до готовності мигдального крему.
- Абрикосовий джем прогріти до консистенції сиропу. Дістати тарт з духовки, покрити фрукти гарячим джемом і посипати подрібненими фісташками. Дати час повністю охолонути.
Насолоджуйтесь!
Рекомендована техніка:
Катерина Перера
|
Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно! Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату. |