Як готувати на пару в духовці

steamed_salmon_with_veggies

Багато споживачів запитують: Навіщо потрібна пара в духовках і в чому її перевага? Чи варто купувати духову шафу з функцією пари? Розібратися в цих питаннях і дізнатися про всі нюанси приготування на пару в електродуховках вам допоможе наша стаття.

Функція пари в духовці: навіщо потрібна і як нею користуватися

Якщо ви є прихильником здорового харчування, приготування на пару саме те, що вам потрібно. Це найкорисніший спосіб кулінарної обробки. Така їжа зберігає всі свої корисні властивості, виходить дуже соковитою, має приємний насичений аромат, містить багато вітамінів та мікроелементів. Слід зазначити, що під час приготування страв на пару запахи не змішуються, кожен продукт зберігає свій характерний аромат і натуральний колір. Для обробки парою вам не знадобиться бульйон або масло. Саме тому їжа виходить нежирною.

Духові шафи з парою працюють за таким принципом: всередині агрегату є парогенератор – це ємність, всередину якої наливають воду, вона нагрівається до кипіння, потім під тиском надходить у духову камеру. В залежності від комплектації духовки резервуар для води може бути розміщений збоку або спереду, під панеллю управління.

Існує кілька модифікацій подачі пари:

  1. Пара просто розсіюється всередині духовки. Такий варіант подачі вологи ідеальний для приготування м’ясних та рибних страв, для яких використовують перфороване деко, на яке кладуть страву. Під нього ставлять піддон, де збирається сік (він чудово підходить як підлива).
  2. Подача пари відбувається в спеціальний посуд – використовують для делікатних і дуже ніжних дієтичних страв. Така духовка з парою має спеціальну ємність (гусятницю). Усередині духовки є спеціальна трубка, яка прикріплена до місця подачі пари одним краєм, іншим – до отвору в кришці гусятниці. Таким чином, пара утворюється лише у закритому просторі спеціальної посудини, а не у всій камері.
  3. Пара надходить тільки на їжу – гнучка трубка з’єднується одним краєм з парогенератором, а другим поміщається прямо в продукт. Так усередині продукту з’являється багато соку, який стане ідеальною основою для смачного соусу. Цей спосіб хороший для великих сімей або тих, хто любить готувати великі страви (порося, гусак, індичка, риба).

Чи можна наливати воду в духовку

Важливо пам’ятати, що духова шафа – це електричний прилад і під час приготування страв слід виконувати ряд правил техніки безпеки. Така духовка розроблена так, щоб витримувати як великі перепади температур, так і вологість. Звідси й відповідь – у духовку можна ставити миску із водою. Головне слідкуйте, щоб вода не досягала краю посудини приблизно на два пальці. Це потрібно, щоб під час закипання вона не попадала на панель духової шафи. Тут також важливо правильно підібрати і посудину для води:

Правило 1: не використовуйте пластикову тару. Під час нагрівання в духовці вона деформується, а також виділяє токсини та отруйні речовини.

Правило 2: не використовуйте скляні ємності, якщо на них немає відповідного маркування. Сміливо можете використовувати посуд із загартованого скла. Воно ідеально підходить для нагрівання води в духовці, оскільки не виділяє шкідливих речовин, не має отруйних запахів, не змінює смакових якостей їжі.

Правило 3 : використовуйте лише загартовану кераміку, інакше вона просто трісне під впливом високих температур.

Правило 4: ідеальний посуд для нагрівання води у духовці – із нержавіючої сталі. Він чудово витримує високі температури і не змінює своїх властивостей, а також смакових якостей страв, що готуються.

Правило 5: емальований посуд теж добре підходить для нагрівання води в духовому пристрої, але тут важливо пам’ятати – емаль не повинна містити подряпин та сколів.

Отже, як готувати на пару без пароварки в духовці? Помістіть посудину з водою в холодну духовку і запустіть нагрівання – ємність з водою повинна поступово нагріватися разом з духовою камерою. Температура нагрівання має перевищувати 2500С.

Що потрібно для приготування парових страв у духовці

Для приготування страв на парі в духовці виконайте наступне:

  • перед початком приготування заповніть резервуар необхідною кількістю води (зазначено в інструкції до духової шафи);
  • помістіть страву в духовку;
  • встановіть потрібний режим приготування (залежно від типу виробу).

Після цього техніка зробить все сама:

  • пар під тиском надходитиме в духову камеру;
  • вентилятори рівномірно розподілять його по всьому периметру духовки;
  • їжа приготується швидко та рівномірно.

Що можна приготувати на пару у духовці

Функція пари в духовці сприяє приготуванню дуже смачної та корисної їжі, що зберігає всі свої корисні властивості. Крім того, їжа, приготовлена на пару, вважається низькокалорійною, оскільки для її приготування не потрібно використовувати різні жири. Пара робить смак страв більш витонченими, їх смакові якості стають виразнішими.

Також приготування на пару займає менше часу, оскільки волога, що міститься в парі, призводить до високої теплової генерації, продукти нагріваються в рази швидше, ніж при звичайному нагріванні духової шафи.

Ви можете приготувати курячі ніжки або парові котлети в духовці за 25 хвилин, а рибне філе буде готове до столу взагалі за 15 хвилин! Більше часу приготування на пару потребує рис – приблизно 40 хвилин, та страви з картоплі – близько 1 години.

При мінімальному нагріванні пари (30 0С) духовка створює ідеальні умови для розстоювання тіста. У такому середовищі дріжджі працюють активніше, тісто виходить повітрянішим і ніжнішим. У цих умовах можна приготувати і густий домашній йогурт.

Використання пари в температурному режимі 40-50 0С ідеальне для правильного розморожування продуктів. Так вони зберігають максимум корисних речовин та не втрачають своїх властивостей. Але тут важливо врахувати, що не всі продукти можна розморожувати цим способом: заморожене тісто та борошняні напівфабрикати розмокнуть, а ніжні ягоди «приваряться».

Хочемо поділитися з вами секретами, як готувати на пару чудові страви для всієї родини:

Якщо до функції гриля додати пару, то м’ясні страви вийдуть ще соковитішими, але при цьому вони матимуть хрустку скоринку. Для приготування цілої качки, індички, гусака або великих шматків м’яса – використовуйте середній рівень подачі пари. Для рибних страв, курячих ніжок, котлет, налисників чудово підійде високий рівень пари.

Після того, як з’являється пара в духовці, випічка виходить дуже пишною та гарно підрум’яненою. Якщо ви готуєте бісквіт – вибирайте мінімальну інтенсивність подачі пари, для дріжджової випічки ідеально підійде середня, а для пирогів із соковитою начинкою – вибирайте інтенсивну.

Функція пари також вирішує ще одну проблему – звичайний розігрів холодних страв позбавляє їхньої колишньої структури та смаку, в цій ситуації може допомогти пара. Вчорашні хлібобулочні вироби набудуть вигляду тільки витягнутих з печі, картопляне пюре і каші знову стануть, ніби тільки приготовленими, багатошарові запіканки також набудуть первісного смаку.

Невеликий лайфхак: щоб уникнути конденсації вологи на страві, увімкніть функцію пари і прогрійте порожню духову шафу протягом 8-10 хвилин.

Не рекомендуються до приготування на пару:

  • паста та макаронні вироби – вони розлізуться та злипнуться;
  • бобові – будуть сирими, навіть якщо їх замочити;
  • гриби – вимагають тривалого кип’ятіння;
  • субпродукти – слід варити тривалий час.

steam-oven

Найкращі духовки Gorenje з функцією пари

Духовки з функцією пари – це унікальна побутова техніка, оскільки має безліч корисних переваг:

  • Економія часу на підігрів та приготування їжі. Парогенератор створює пару в духовці, завдяки чому відбувається швидкий підігрів їжі. Також важливо зазначити, що повне завантаження комбі-духовки не впливає на час приготування страв, оскільки генератор пари виробляє необхідну кількість пари та підтримує потрібну температуру – це є запорукою швидкого приготування навіть великих порцій страв.
  • Збереження тепла. Завдяки функції «підтримання тепла» їжа зберігатиме потрібну температуру після приготування до моменту подачі на стіл.
  • Одночасне приготування кількох страв. У такій духовці можна одночасно готувати на трьох рівнях, при цьому смаки і запахи у страв, що готуються, не змішуються.
  • Мультифункціональність. У духовці з парою можна випікати різні хлібобулочні вироби та торти, запікати рибу, м’ясо та птицю, а також готувати на пару.
  • Економія простору на кухні. Завдяки наявності функції пари в духовці, господині отримують відразу два прилади – духовку та пароварку, що дозволяє не тільки запікати різноманітні страви, але й готувати на пару без пароварки.

Пропонуємо вашій увазі ТОП-5 найкращих духових шаф з функцією пари від бренду Gorenje :

  1.  BSA6737E15BG
  2. BSA6737ORAB
  3.  BSA6737ORAW
  4. BSA6737E15X
  5. BCS747S34X

Вбудована техніка Гореньє з функцією пари в духовці – запорука довговічної служби та неперевершеного смаку витончених страв, які порадують навіть найвибагливіших гурманів.

Стаття має загальний інформаційний характер, може містити неточності. Обов’язково читайте технічну інформацію до приладу на офіційному сайті виробника та у посібнику користувача.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *