Холодник

cold_beetroot_soup

Коли стовпчик термометра піднімається вище позначки 25°С, а на прилавках з’являються перші пучки молодих бурячків з ніжною ботвою та невеличкими корінцями, нестерпно хочеться втамувати спрагу мискою домашнього холодного супу. Такий холодник на відміну від окрошки та інших холодних супів, що готуються на хлібному квасі або мінеральній воді, готується на овочевому чи курячому бульйоні. Признатися я рідко використовую м’ясні бульйони для таких легких супів, адже сезонні весняні та літні страви передусім не повинні залишати відчуття важкості.

На 4-6 порцій:

*приготування: близько 1 год+час на охолодження

  • пучок молодих буряків з ботвою / ~500 г. / ретельно промити під проточною водою
  • 3-4 огірки  / ~200 г.
  • 500 мл кефіру
  • 250 г. нежирної сметани
  • пучок кропу
  • 1/2 пучка зеленої цибулі
  • 4 ст. л. оцту
  • 2 зубочки часнику
  • ~2 ч. л. солі
  • 750 мл, овочевого або легкого курячого бульйону*

*для овочевого бульйону:

  • 350 г. коренеплодів (селери, петрушки, моркви)
  • 1 цибулина
  • 1 лавровий листок
  • 3-4 горошини духмяного перцю

Готуємо:

  1. Цибулю розрізати навпіл та обсмалити над конфоркою. Крупно нарізані корінь петрушки, селери, моркви та цибулю залити 1 л. холодної води, додати лаврове листя та духмяний перець.
  2. Довести до кипіння, готувати на помірному вогні близько 30 хв.
  3. Тим часом буряк почистити та стерти на тертці. Грубші стебла ботвини нарізати, листя пошаткувати окремо.
  4. Бульйон процідити, перелити в чисту каструлю. Додати 1 ст. л. оцту і стерті буряки, готувати на помірному вогні  ~15 хв. до м’якості, додати нарізані стебла ботвини  та готувати ще 2-3 хв. Додати пошатковане листя та зняти з вогню.
  5. Залишити овочевий відвар з ботвиною до цілковитого охолодження (при кімнатній температурі на кілька годин або залишивши каструлю у глибокій мисці з холодною водою, час від часу змінюючи воду)
  6. Коли відвар повністю вистигне додати натерті на крупній терці огірки, подрібнений часник, нарізану зелень, оцет, сіль, кефір та сметану.
  7. Ретельно вимішати та в разі необхідності доправити за власним смаком.
  8. Подавати охолодженим з половинками відварених яєць, щедро посипавши зеленню.

Смачного!

Рекомендована техніка:

Вбудована варильна поверхня Gorenje G6SY2W

Дана Мацюк

 dana

 

 

Природнє відчуття фуд стилю і страви, які хочеться відтворити на власній кухні, захоплюють і вже не залишають байдужим.
Зі слів Дани, кухня і приготування страв це як відчути себе художником, тільки замість мольберта і пензлів, в руках опиняються кухонні прибори. І кожний виважений рух, як медитація, як мазок фарби. Це віддання частинки себе у смачному тістечку, або запашному борщику.
Автор кулінарного блогу Source of taste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *