Один з моїх улюблених способів на приготування делікатної полядвички, характеру якій надає щедра порція груботовченого чорного перцю, котрий також можна замінити кольоровим. Та основне тут не прянощі, а правильна техніка приготування: швидке обсмажуванння на пательні та доведення до готовності в духовці. Залежно від товщини, запікання займає від 15 до 17 хв, після чого не піддавайтеся спокусі і дозвольте всім сокам рівномірно розподілитися поміж волокнами і лише тоді нарізайте м’ясо на порції.
Для натирання м’яса ні в якому разі не використовуйте мелений перець з пакетика, така печеня не матиме бажаного аромату, а лише гірчитиме. Тому якщо не маєте ступки чи млинка, загорніть горошини перцю в папір та подрібніть рукояткою ножа, молоточком або качалкою для тіста.
Якщо любите поєднання м’ясних страв з фруктами, разом з полядвичкою можна запекти кілька невеликих гілочок винограду, краще вибрати не надто солодкий сорт.
Досконалим доповненням до печені буде картопляне пюре та винний соус з естрагоном. Приготування таких соусів на базі вершків це прекрасна перевірка їхньої якості, бо гарної якості вершки ніколи не розшаровуються. Якщо Ви не впевнені, замість вершків можна використати сметану, розведену з невеликою кількістю бульйону (води) та столовою ложкою борошна. Такий соус довго уварювати не потрібно.
Інгредієнти:
на 3-4 порції:
*підготовка: 20 хв
*час термічної обробки: 15-17 хв
- 500 гр полядвички
- 1 ст.л. чорного (кольорового) перцю горошком
- зубочок часнику
- 1 ст.л. олії (+додаткова порція для смажіння)
- 3/4 ч.л. солі
для соусу:
- 200 мл вершків
- 100 мл білого сухого вина
- 1 цибулина
- зубочок часнику
- 1/4 ч.л. білого перцю
- 4 гілочки естрагону
- сіль за смаком
для подачі: запечений виноград, картопляне пюре
Готуємо:
- Полядвичку перед приготуванням залишити при кімнатній температурі. Духовку розігріти до 190°С.
- М’ясо натерти сіллю, подрібненим часником, олією і наприкінці грубомеленим перцем. Дно розігрітої пательні вкрити тонким шаром олії, на сильному вогні обсмажити з усіх боків полядвичку до золотистого кольору, перекласти на деко для запікання, помістити в духовку на 15-17 хв (залежно від товщини). Разом з полядвичкою можна запекти виноград.
- Приготувати соус. На тій же пательні на повільному вогні підсмажити цибулю протягом 1-2 хв (не рум’янити), додати подрібнений зубочок часнику і влити вино, підігрівати 1-2 хв, додати вершки та білий перець. Довести соус до кипіння та уварити до бажаної густини, доправити за смаком, наприкінці додати подрібнену зелень.
- Вийняти м’ясо з духовки, перекласти на блюдо або дерев’яну дошку та залишити на 10 хв, не нарізати одразу!
- Полядвичку подавати з запеченим виноградом та картопляним пюре, щедро поливши соусом.
Рекомендована техніка:
Плита електрична EI6351XPC – Gorenje |
Сковорода CW28FCL – Gorenje |
як такий шмат може запектися за 15 хв? це ж потрібно хоча 2 години, правильно?