Коли пробуєш цю страву, важко повірити в те, що це всього лиш запіканка з хліба та яблук – настільки вона смачна, ніжна і ароматна. Страту, як правило, готують в невисокій пательні або формі для випікання. Всі інгредієнти викладаються в один пласт. Яблука попередньо запікаються і карамелізуються, що звичайно додає смаку. Ні в якому разі не нехтуйте приготуванням соусу, адже він дуже важливий інгредієнт страви. Загалом, це чудовий варіант сніданку, який часткового можна приготувати ще звечора, а вранці розігріти.
Складові:
- 1 літр молока
- 300 мл. вершків 33%
- 3 шт. яєць
- 6 яєчних жовтків
- 5 яблук
- 400 г багету
- 200 г цукру
- 70 г вершкового масла
- 2 ст. л. лимонного соку
- півтори чайної ложки кориці
- пучка мускатного горіху
- пучка солі
- половинка стручка ванілі або 1 ч. л. ванільного екстракту
Приготування:
- За допомогою міксера змішайте 500 мл. молока, 3 яйця, 50 г цукру і вершки до однорідної консистенції. У неглибоку миску викладіть скибочки багету ( найкраще підходять сухі, не м’які шматочки ) і залийте їх молочною сумішшю.
- Очистіть яблука, видаліть насіння і розріжте на 4 частини. У великій сковороді розтопіть вершкове масло і викладіть яблука. Впевніться в тому, що пательня придатна для використання у духовій шафі. Поставте пательню в нагріту до 180 градусів духову шафу на 12-15 хвилин. За цей час яблука повинні стати м’якими.
- Вийміть яблука з духовки, присипте їх цукром ( 50 г), корицею, мускатним горіхом і збризніть лимонним соком. Перемішайте і поверніть в духовку хвилин на 5, доки цукор не розтане і яблука карамелізуються.
- Дістаньте пательню з яблуками з духової шафи. Викладіть до яблук розмочені шматочки багету, полийте залишком молочної суміші і продовжуйте випікати близько 30-35 хв. Страта повинна піднятися і покритися золотистою скоринкою.
- Приготуйте ванільний соус: 500 мл. молока зі стручком ванілі доведіть до кипіння. Жовтки змішайте з цукром і розведіть у гарячому молоці. Поверніть соус на маленький вогонь і продовжуйте варити, постійно помішуючи, до загустіння. Видаліть стручок ванілі. Дайте соусу охолонути. Подавайте соус разом з яблучно-карамельною стратою.
Смачного!
Рекомендована техніка:
Зоряна Івченко
|
Свій перший пиріг маленька Зоряна спекла у сім років з води, борошна і малинового варення. Пиріг можна було їсти лише гарячим, але радість маленької дівчинки була безмежною. А далі – приготування по бабусиним рецептам, експерименти з різними приправами… Сьогодні Зоряна не лише відомий фуд-блогер, фуд-стиліст і фотограф, а й автор кулінарних книг, статей у журналах. Автор кулінарного блогу Zoryanchik.com. |