Як зробити йогурт у домашніх умовах: ТОП-5 рецептів

yoghurt

Ви придбали йогуртницю, але як зробити йогурт з її допомогою не знаєте? Наша стаття допоможе вам знайти відповідь на питання про те, як готувати йогурт у йогуртниці та які інгредієнти необхідні. Ми зібрали для вас найсмачніші рецепти йогурту, які можна зробити в домашніх умовах. Про все це читайте нижче.

У чому переваги домашнього йогурту

  1. Зміцнює імунну систему та налагоджує процес травлення, оскільки в ньому міститься величезна кількість корисних для людини мікроорганізмів. Саме домашній йогурт корисний нарівні з аптечними пробіотиками.
  2. Він повністю натуральний. Ви завжди в курсі, які інгредієнти використовувалися для його приготування.
  3. Немає штучних підсолоджувачів та ароматизаторів.
  4. Приготування йогурту в домашніх умовах проводиться способом природної ферментації, під час якої він насичується вітамінами, корисними амінокислотами та пептидами.
  5. Безпечний для людей, які мають індивідуальну непереносимість лактози.

 З чого можна приготувати домашній йогурт

Ні для кого не секрет, що йогурт дуже корисний для імунної та травної системи. Тому зараз все більше людей вибирають собі на сніданок саме цей кисломолочний продукт. Приготувати його можна на основі різноманітних складових. Люди готують йогурт у йогуртниці на сметані, йогурт на кефірі, а також роблять йогурт із закваски.

Найкращі рецепти йогуртів у йогуртниці

Грецький йогурт

Інгредієнти:

  • молоко ультрапастеризоване – 1 літр;
  • закваска для йогурту – 1 пакетик.

Процес приготування:

  1. Нагріти молоко до 400С. Закваску залишити за кімнатної температури.
  2. Обробити окропом столову ложку та баночки для йогурту.
  3. Невелику кількість молока влити в резервуар для сквашування, додати пакетик закваски.
  4. Акуратно перемішати інгредієнти до однорідності.
  5. Помішуючи, запровадити залишок молока.
  6. Розмістити ємність у йогуртниці. Закрийте кришку.
  7. Включити йогуртницю.
  8. Встановити час приготування – 10 годин.
  9. Після того, як техніка подасть сигнал про те, що страва готова, витягти її з йогуртниці і перекласти в спеціальне сито, яке йде в комплекті з приладом для приготування йогурту. Щільно закрити кришкою та помістити в холодильник на 6 годин.

Якщо у вас немає такого сита:

  • використовуйте звичайну марлю або бавовняну тканину. Помістіть у неї йогурт, зав’яжіть і підвісьте, щоб стекла зайва волога (сироватка).

або

  • скористайтеся ситом, попередньо застеливши його тканиною. Помістіть всередину ємності йогурт, закріпіть над мискою, сотейником або каструлькою і залиште так доти, доки стіче сироватка.

Грецький натуральний йогурт із закваскою готовий. Смачного!

Йогурт без закваски

Інгредієнти:

  • 1 літр молока жирністю 2,5%;
  • 1 столова ложка натурального 2,5% йогурту.

Процес приготування:

  1. Інгредієнти довести до кімнатної температури.
  2. Ложку, вінчик, ємність для приготування, баночки та кришки до них ошпарити окропом.
  3. Молоко, помішуючи, нагріти до 400С.
  4. Ввести натуральний йогурт у молоко.
  5. Вінчиком ретельно перемішати інгредієнти.
  6. Суміш розливаємо по баночках і поміщаємо в йогуртницю.
  7. Готувати страву протягом 8 годин.

Після закінчення зазначеного часу приготування йогурту завершено.

Якщо вам хочеться отримати ще густіший йогурт – поставте його в холодильник на 30-40 хвилин.

Такий домашній йогурт без закваски подарує вам насолоду його неперевершеним смаком.

Йогурт із кокосового молока

Інгредієнти:

  • молоко кокосове – 2 літри;
  • закваска – 1 пакетик;
  • агар-агар – 1,5 чайної ложки;
  • стевії екстракт – 1,5 столової ложки.

 

Процес приготування:

  1. Простерилізувати кухонне приладдя для приготування йогурту або ошпарити окропом.
  2. Змішати 2 склянки кокосового молока з агар-агаром до повного розчинення. Далі додаємо решту молока.
  3. Суміш нагріти на середньому вогні, але не дати закипіти (до появи бульбашок).
  4. Додати стевію і збити вінчиком до однорідності.
  5. Молоко охолодити до температури 300С, потім ввести в нього закваску. Добре перемішати.
  6. Розлити йогурт по банкам (кришками не накривати!) і помістити в йогуртницю на 10, а краще 12 годин.
  7. Якщо хочете отримати дуже густий йогурт – після завершення його приготування в йогуртниці – викладіть його в сито, застелене марлею.
  8. Готовий продукт помістити у холодильник на 8 годин.

Домашній безлактозний йогурт готовий. Смачного!

Йогурт з фруктами в йогуртниці

Інгредієнти:

  • 1 літр молока жирністю 3,5%;
  • 1 пачка закваски для йогурту;
  • 4 столові ложки цукру;
  • полуниця, банан до смаку.

Процес приготування:

  1. Весь потрібний для приготування посуд, облити окропом або простерилізувати.
  2. Фрукти помити, просушити, нарізати та викласти на дно баночок.
  3. Молоко підігріти до 400С.
  4. Закваску та цукор акуратно всипати у молоко, помішувати до повного розчинення сухих інгредієнтів.
  5. Теплу молочну суміш розлити в наперед підготовлені банки з фруктами (кришки не закривати!), поставити в йогуртницю на 10 годин.
  6. По завершенню приготування закупорити кришками баночки і поставити фруктовий йогурт в холодильник.

Тепер ви можете тішити свою сім’ю смачним сніданком.

Кавовий йогурт

Інгредієнти:

  • 1 літр молока жирністю 4,5%;
  • 150 г класичного йогурту;
  • 200 мл міцної кави.

Процес приготування:

  1. Провести стерилізацію всього посуду, який діятимете для приготування йогурту.
  2. Ввести по черзі в молоко йогурт та каву, акуратно вимішати до однорідності.
  3. Розлити по баночках та поставити в йогуртницю на 10 годин.
  4. Після завершення програми приготування, поставте йогурт в холодильник на пару годин, щоб він добре охолонув і загуснув.

Оригінальний кавовий йогурт готовий. Насолоджуйтесь його неповторним смаком.

 

У чому ще можна готувати йогурт

Найкращий варіант приготувати йогурт у домашніх умовах – використовувати йогуртницю. Такий процес приготування відрізняється простотою – простерилізуйте баночки, влийте в них суміш молока та закваски (класичного йогурту), закупорте кришками, помістіть їх у йогуртницю, оберіть режим приготування та залиште техніку працювати ніч. Вранці ви зможете насолоджуватися смачним та ніжним кисломолочним сніданком.

Але якщо дуже хочеться зробити домашній йогурт, а йогуртниці у вас немає – скористайтесь мультиваркою. Така сучасна техніка має у меню функцію приготування йогурту. Чашу мультиварки перед приготуванням обов’язково потрібно простерилізувати.

Якщо ж у вас немає жодного з перерахованих вище аксесуарів, а приготувати домашній йогурт дуже хочеться – використовуйте звичайну каструльку з нержавіючої сталі. Для цього облийте її окропом, приготуйте в ній молочну суміш для йогурту. Духову шафу увімкніть на мінімальне тепло (600С), далі закутайте каструлю з сумішшю теплим рушником і помістіть на відкриті дверцята духовки або поруч із батареєю на 8-10 годин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *