Використання у випічці подрібнених свіжих овочів збагатить хліб кольором та смаком. Морква додає особливого солодкуватого присмаку та забарвлює тісто у жовтогарячий. Якщо додати буряк, трави чи перець чілі, можна отримати унікальні та оригінальні смачні хлібинки. Кольоровий овочевий хліб може додати характеру будь-якій страві, головне правильно скомбінувати смаки.
Для однієї хлібини:
- 500 г пшеничного борошна
- 2 чайні ложки сухих дріжджів
- 350 мл теплої води
- 30 г оливкової олії
- 2 ч.л морської солі
- 250 г свіжої моркви
- У великій мисці змішайте борошно, сіль та сухі дріжджі вінчиком. Зробіть у центрі борошна заглибину та влийте туди воду та олію. Замісіть до однорідності, а потім додайте морквяне пюре та добре замісіть тісто. Щоб тісто не липло до рук, змащуйте їх оливковою олією.
- Накрийте тісто чистим рушником та залиште підійматись у теплому місці на годину, а краще півтори години. Потім вдарте у середину тіста кулаком та дайте піднятись йому знову, залиште на 20 хв. Обсипте борошном деко для випікання та руки, сформуйте з тіста кулю, обережно та лагідно. Покладіть її на деко та накрийте рушником.
- Увімкніть духову шафу на 200° С та дайте їй час прогрітись протягом 20-ти хвилин. За цей час хлібинка розстоїться, виросте ще вдвічі. Обережно зробіть надріз у центрі майбутнього хлібу, щоб уникнути некрасивих тріщин. За бажанням, змажте хліб перед випічкою жовтком та посипте насінням гарбуза. Випікайте хліб 45 хвилин при температурі 200° С.
Якщо випікаєте хліб у хлібопічці, скористайтесь режимом Quick. Там, де два заміси та випікання 45 хвилин при температурі 200 градусів за Цельсієм.
Хліб зберігається до 3-х днів та найкраще смакує до крем-супів.
Варіації:
Хліб зі шпинатом
Приваріть 200 г шпинату, злийте воду, додайте 20 г вершкового масла та перетворіть у шпинатне пюре з допомогою блендера. Остудіть пюре та використовуйте його, як і морквяне.
Буряковий хліб
Замініть подрібнену моркву на дрібно натертий буряк, додайте дрібку сушеного чебрецю.
Хліб з травами та перцем чилі
Морквяне пюре у цьому випадку замінюємо на 1 цибулину, 3 ст.л сушених пластівців чилі, 3 гілки свіжого розмарину та 2 гілочки майорану. Листки трав, чилі та цибулину подрібнємо з допомогою блендеру.
Рекомендована техніка:
|
|
Юлія Волочай
![]() |
Юлія – активний послідовник руху “слоу-фуд”, по –нашому, повільна їжа. Основна ідея полягає в тому, що серед овочів та фруктів обираються ті, які були вирощені в домашніх господарствах, з любов’ю та турботою. Поряд з органічністю продуктів не слід забувати про цінність сімейного спілкування за обіднім столом, про наслідування кулінарних традицій наших предків, про споживання сезонних продуктів. Готуючи з любов’ю, світлими думками, ми створюємо особливу благодатну енергетику навколо страв, які споживаємо. Це неодмінно позитивним чином відображається на нашому самопочутті і загальному здоров’ї. Автор кулінарного блогу “FOXateCHICKEN”, що в перекладі “Лисичка з’їла курочку”. |