Сир і вино – це вишукане поєднання двох особливих гастрономічних задоволень у житті. Обидва славляться багатовіковими традиціями виготовлення та культурою споживання. Враховуючи те, що смаки серед поціновувачів вина й сиру індивідуальні та неповторні, ми лише спробуємо окреслити напрямок пошуку гармонійного сирно-винного тандему. Якщо ви вже обрали той чи інший сир, спершу визначіть до якої категорії його віднести. Їх виділяють чотири:
Вершкові, з високим відсотком жирності: Камамбер, Брі, Рабіола, Таледжо. Для вершкових сирів ідеально підходять насичені білі вина, шампанське та шипучі вина.

Тверді сири зі щільною текстурою, солоні та/ або гострі, можуть бути витриманими: Гауда, Пармезан, Пекоріно, Грюєр, Чеддер. До напівтвердих сирів варто подавати легкі червоні або білі напівсухі і сухі вина з яскравими фруктовими нотками, а до твердих сирів з пікантним або солоним смаком — насичені кріплені червоні вина.

Блакитні сири з благородною цвіллю: Горгонзола, Стілтон, Рокфор, Камбоцола. Чудовим поєднанням для сирів з пліснявою стануть насичені червоні вина з високим вмістом цукру, кріплені вина, а також “крижані” вина з винограду пізнього збору врожаю, ягоди якого замерзли на лозі перед збором.
Свіжі сири, м’які, часто пастоподібної текстури, які можуть бути як гострими, так і ніжними: Рікота, Моцарелла, козині сири, Фета, Бурата. Легкі білі вина блискуче поєднуються з витриманими козиними сирами та свіжими м’якими – моцарелою, рікотою. Молоді вина Божоле створюють хорошу компанію сиру фета.

Як тільки ви почнете експериментувати, скуштуйте сир спочатку окремо, визначте для себе характер смаку, а потім спробуйте разом з келихом обраного вина, щоб відчути як змінився смак. Відшукайте свій неповторний сирно-винний тандем 🙂
Варіанти виграшних комбінацій:
| Вершкові сири | |
| Камамбер | Шампанське |
| Брі | Шардоне |
| Робіола | Шипучі вина |
| Таледжо | Піно Блан |
| Тверді сири | |
| Гауда | Мерло |
| Чедер | Каберне Совіньйон |
| Пармезан | К’янті |
| Глостерський сир | Зінфандель |
| Пекоріно | Вальполічелла |
| Грюйєр | Совіньйон Блан |
| Фонтіна | Бардоліно |
| Блакитні сири | |
| Горгондзола | Портвейн |
| Стілтон | Сотерн |
| Рокфор | Ріслінг |
| Камбоцола | Еіswein– «крижане вино» |
| Свіжі сири | |
| Рікота | Піно Гріджіо |
| Моцарела | Совіньйон Блан |
| Козині сири | Шенен Блан |
| Фета | Божоле |
| Бурата | Токай Фріулано |
