Сир і вино – це вишукане поєднання двох особливих гастрономічних задоволень у житті. Обидва славляться багатовіковими традиціями виготовлення та культурою споживання. Враховуючи те, що смаки серед поціновувачів вина й сиру індивідуальні та неповторні, ми лише спробуємо окреслити напрямок пошуку гармонійного сирно-винного тандему. Якщо ви вже обрали той чи інший сир, спершу визначіть до якої категорії його віднести. Їх виділяють чотири:
Вершкові, з високим відсотком жирності: Камамбер, Брі, Рабіола, Таледжо. Для вершкових сирів ідеально підходять насичені білі вина, шампанське та шипучі вина.
Тверді сири зі щільною текстурою, солоні та/ або гострі, можуть бути витриманими: Гауда, Пармезан, Пекоріно, Грюєр, Чеддер. До напівтвердих сирів варто подавати легкі червоні або білі напівсухі і сухі вина з яскравими фруктовими нотками, а до твердих сирів з пікантним або солоним смаком — насичені кріплені червоні вина.
Блакитні сири з благородною цвіллю: Горгонзола, Стілтон, Рокфор, Камбоцола. Чудовим поєднанням для сирів з пліснявою стануть насичені червоні вина з високим вмістом цукру, кріплені вина, а також “крижані” вина з винограду пізнього збору врожаю, ягоди якого замерзли на лозі перед збором.
Свіжі сири, м’які, часто пастоподібної текстури, які можуть бути як гострими, так і ніжними: Рікота, Моцарелла, козині сири, Фета, Бурата. Легкі білі вина блискуче поєднуються з витриманими козиними сирами та свіжими м’якими – моцарелою, рікотою. Молоді вина Божоле створюють хорошу компанію сиру фета.
Як тільки ви почнете експериментувати, скуштуйте сир спочатку окремо, визначте для себе характер смаку, а потім спробуйте разом з келихом обраного вина, щоб відчути як змінився смак. Відшукайте свій неповторний сирно-винний тандем 🙂
Варіанти виграшних комбінацій:
Вершкові сири | |
Камамбер | Шампанське |
Брі | Шардоне |
Робіола | Шипучі вина |
Таледжо | Піно Блан |
Тверді сири | |
Гауда | Мерло |
Чедер | Каберне Совіньйон |
Пармезан | К’янті |
Глостерський сир | Зінфандель |
Пекоріно | Вальполічелла |
Грюйєр | Совіньйон Блан |
Фонтіна | Бардоліно |
Блакитні сири | |
Горгондзола | Портвейн |
Стілтон | Сотерн |
Рокфор | Ріслінг |
Камбоцола | Еіswein– «крижане вино» |
Свіжі сири | |
Рікота | Піно Гріджіо |
Моцарела | Совіньйон Блан |
Козині сири | Шенен Блан |
Фета | Божоле |
Бурата | Токай Фріулано |