Мистецтво гармонійного поєднання сиру і вина

cheeses

Сир і вино – це вишукане поєднання двох особливих гастрономічних задоволень у житті. Обидва славляться багатовіковими традиціями виготовлення та культурою споживання. Враховуючи те, що смаки серед поціновувачів вина й сиру індивідуальні та неповторні, ми лише спробуємо окреслити напрямок пошуку гармонійного сирно-винного тандему. Якщо ви вже обрали той чи інший сир, спершу визначіть до якої категорії його віднести. Їх виділяють чотири:

Вершкові, з високим відсотком жирності: Камамбер, Брі, Рабіола, Таледжо. Для вершкових сирів ідеально підходять насичені білі вина, шампанське та шипучі вина.

cheese_white_wine

Тверді сири зі щільною текстурою, солоні та/ або гострі, можуть бути витриманими: Гауда, Пармезан, Пекоріно, Грюєр, Чеддер. До напівтвердих сирів варто подавати легкі червоні або білі напівсухі і сухі вина з яскравими фруктовими нотками, а до твердих сирів з пікантним або солоним смаком — насичені кріплені червоні вина.

cheese_red_wine

Блакитні сири з благородною цвіллю: Горгонзола, Стілтон, Рокфор, Камбоцола. Чудовим поєднанням для сирів з пліснявою стануть насичені червоні вина з високим вмістом цукру, кріплені вина, а також “крижані” вина  з винограду пізнього збору врожаю, ягоди якого замерзли на лозі перед збором.

Свіжі сири,  м’які, часто пастоподібної текстури, які можуть бути як гострими, так і ніжними: Рікота, Моцарелла, козині сири, Фета, Бурата. Легкі білі вина блискуче поєднуються з витриманими козиними сирами та свіжими м’якими – моцарелою, рікотою. Молоді вина Божоле створюють хорошу компанію сиру фета.

cream_cheese_white_wine

Як тільки ви почнете експериментувати, скуштуйте сир спочатку окремо, визначте для себе характер смаку, а потім спробуйте разом з келихом обраного вина, щоб відчути як змінився смак. Відшукайте свій неповторний сирно-винний тандем 🙂

Варіанти виграшних комбінацій:

Вершкові сири
Камамбер Шампанське
Брі Шардоне
Робіола Шипучі вина
Таледжо Піно Блан
Тверді сири
Гауда Мерло
Чедер Каберне Совіньйон
Пармезан К’янті
Глостерський сир Зінфандель
Пекоріно Вальполічелла
Грюйєр Совіньйон Блан
Фонтіна Бардоліно
Блакитні сири
Горгондзола Портвейн
Стілтон Сотерн
Рокфор Ріслінг
Камбоцола Еіswein– «крижане вино»
Свіжі сири
Рікота Піно Гріджіо
Моцарела Совіньйон Блан
Козині сири Шенен Блан
Фета Божоле
Бурата Токай Фріулано

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *