Якщо назва гратен вас збиває з пантелику, то це не що інше, як запечена страва з овочів, або риби, і навіть солодких ягід з характерною апетитною скоринкою. Зазвичай, гратен запікають у керамічній або іншій вогнетривкій формі, але і варіант з порційними формочками виявився дуже вдалим – можна і до столу подати, і взяти з собою на роботу в якості перекусу.
На 6-8 порцій в якості закуски або 4 порції як основна страва
Складові:
- 4 кабачка обсмажених на грилі
- 500 г помідорів
- 1 ч. л. сухого базиліку
- 250 г твердого сиру
- сіль і перець
- оливкова олія
- 4-5 ст. л. паніровочних сухарів
- 3-4 зубчики часнику
- цедра 1-го лимона
- дрібка цукру
- 50 г пармезану
- 1 ст. л. бальзамічного оцту
Готуємо:
- Кабачки нарізати кружечками і обсмажити на грилі до напівготовності. Помідори обдати окропом, зняти шкірку і нарізати кубиками.
- У сотейнику розігріти 2 ст. л. оливкової олії, обсмажити половину подрібненого часнику, додати цедру, обсмажити 30 секунд і всипати нарізані помідори. Тушкувати 20 хвилин на середньому вогні. За 5 хвилин до готовності додати часник, що залишився, дрібку цукру, 1 ст. л. бальзамічного оцту і базилік. Соус подрібнити блендером майже до однорідності.
- Форми змастити маслом. Викласти шар кабачків, промазати томатним соусом, присипати трохи сухарями, сиром і знову повторити послідовність, аж доки не закінчяться овочі. Верхній шар покрити соусом і щедро посипати сиром. Запікати при 180°С 30 хвилин.
Смачного!
Рекомендована техніка:
Едуард Насиров
|
На маленькій затишній кухні Едуард кожного дня створює розмаїття вегетаріанських страв, завжди з посмішкою на вустах. Справжній невтомний ентузіаст у приготуванні: за необхідності ладен працювати день і ніч, щоб зранку надихати читачів готувати улюблені рецепти вдома. До того ж суто чоловіча жага експериментів знаходить своє відображення у рецептах з нестандартним поєднанням звичних інгредієнтів та прянощів. Автор кулінарного блогу Happy food |