Якщо на початку літа одним з найпростіших варіантів випічки можна сміливо назвати різноманітні галети, то ближче до осені найпростішими і не менш смачними пирогами стають крамбли, кріспи і коблери. Різниця між ними практично непомітна, але для інформації поясню: всі ці пироги випікаються в жароміцної формі, не мають основи і містять велику кількість фруктів і ягід, вкритих шаром тіста, що дозволяє начинці тамуватись у власному соку, зберігаючи соковитість і розкриваючи аромат фруктів.
Крамбли і кріспи мають топінг у вигляді штрейзеля-крихти, в кріспи обов’язково додають вівсяні пластівці. Коблери ж являють собою велику кількість фруктів і / або ягід, захованих під шаром більш щільного тіста, викладеного поверх фруктів шматочками, які схожі на мощену дорогу. Звідси і назва – cobbler від англ. cobbled road (мощена дорога). Готувати коблер простіше простого. Для начинки можна використовувати будь-які фрукти і / або ягоди, а приготування разом з випічкою займе не більше 30 хвилин.
Рекомендую обов’язково додати кислу складову: відповідний сорт яблук, сливу або такі ягоди, як смородина, тоді пиріг виходить ще смачнішим і багатшим на смак.
Складові для 4-5 порцій:
Начинка:
- 1 невелике яблуко, очистити від шкірки і насіння, порізати на шматочки
- 1 груша, очистити від шкірки і насіння, порізати на шматочки
- 1/2 склянки свіжих або заморожених ягід
- 40 г цукру
- 1 ст. л. лимонного соку
- 25 мл води
- 1/2 стручка ванілі (стручок і насіння) або 1 ч. л. ванільної пасти/екстракту
- 1 ст. л. цукрової пудри для подачі
Коблер:
- 75 г борошна
- 1/2 ч. л. розпушувача
- 10 г цукру
- 10 г кокосової стружки
- 10 г вівсяних пластівців
- 50 г вершкового масла, порізати на шматочки
- 40 мл молока
- 1/2 ч. л. ванільного екстракту
Готуємо:
- Розігріти духовку до 180°С (класичний нагрів «верх-низ») або 160°С з вентиляційним нагріванням.
- Скласти фрукти і ягоди в невелику каструлю або сотейник, додати цукор, лимонний сік, воду і ваніль. Поставити на середній вогонь, довести до кипіння, періодично струшуючи каструлю. Злегка уварити фрукти і сироп, близько 5-7 хвилин. Зняти з вогню, видалити ванільний стручок.
- Вміст каструлі перекласти в невелику жароміцну ємність об’ємом 750 мл.
- Для коблера поєднати борошно, розпушувач, цукор, кокосову стружку, вівсяні пластівці і масло в чаші кухонного комбайна. Подрібнити в крихту. Поступово додати молоко і ванільну есенцію. Тісто має скататися в кулю. Можна приготувати тісто і вручну: змішати інгредієнти в тій же послідовності, розтерти до однорідності ложкою або руками.
- Відривати невеликі шматочки тіста, злегка приплющувати і викладати поверх фруктово-ягідної начинки.
- Випікати в розігрітій духовці 20-30 хвилин або до зарум’янювання і готовності тіста.
- Дістати з духовки, дати трохи охолонути. Подавати теплим, можна з кулькою морозива. Перед подачею посипати цукровою пудрою.
Смачного!
Рекомендована техніка:
|
|
|
Катерина Перера
|
Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно! Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату. |