Торт мус з чорницею

blueberry_mousse_cake1

Останні дні настільки спекотні, що зайвий раз вмикати на кухні духовку зовсім не виникає бажання. Але ж завжди знайдуться рецепти, які готуються практично без випікання. Зараз сезон різноманітних ягід, саме те, що необхідно для мусової основи нашого десерту. Замість запропонованої чорниці у рецепті можна використовувати практично будь-які інші ягоди, найкраще з кислинкою: чорну смородину, малину, вишню. 

blueberry_mousse_cake

 Складові для торту Ø 15 см:

Для бісквіта женуаз:

  • 35 г цукру
  • 1 яйце
  • 35 г борошна
  • 8 г вершкового масла, розтопити
  • 2 ст. л. лікеру Crème de cassis

Для італійської меренги:

  • 150 г цукру (1)
  • 25 мл води
  • 60 г / 2 яєчних білка
  • 10 г цукру (2)

Для чорничного мусу:

  • 4 г желатину
  • 20 мл холодної води
  • 260 г свіжої або замороженої чорниці
  • 100 мл вершків жирністю від 30%
  • 100-150 г чорниці для прикраси

Готуємо:

  1. Розігріти духовку до 180°С (класичний нагрів «верх-низ») або 160°С з вентиляційним нагріванням. Дно роз’ємної форми Ø 15 см. застелити пергаментом.
  2. Для бісквіта змішати в невеликій вогнетривкій ємності цукор з яйцем. Поставити на водяну баню на 3-4 хвилини, постійно збиваючи масу вінчиком. Зняти з водяної бані, збити міксером близько 5-ти хвилин до охолодження і отримання густої повітряної маси. Порціями додати борошно, акуратно розмішуючи до об’єднання. Додати тепле вершкове масло, акуратно розмішати. Перелити тісто в підготовлену форму, випікати в розігрітій духовці протягом 15 хвилин або до легкого зарум’янювання поверхні і готовності бісквіта. Дістати форму з духовки, дати постояти 10 хвилин, звільнити бісквіт і дати повністю охолонути на решітці. Охолоджений бісквіт покласти в форму діаметром 15 см. з високим бортиком.
  3. Для італійської меренги змішати цукор (1) і воду в маленькій каструлі, поставити на середній вогонь, довести до кипіння і варити сироп (не помішувати!) до 118°С. Коли сироп досягне 100°С,  в чаші міксера почати збивати білки з цукром (2) на середньо-низькій швидкості. Коли сироп досягне необхідної температури, збільшити швидкість міксера до максимальної і тонкою цівкою по стінці чаші влити гарячий сироп. Продовжувати збивати меренгу до стійких блискучих піків і повного охолодження.
  4. Для чорничного мусу замочити желатин у воді, залишити на 10 хвилин. Чорницю скласти в невелику каструлю, поставити на середній вогонь. Готувати, помішуючи, 3-5 хвилин, до м’якості ягід. Зняти з вогню, пропустити ягоди через сито. Прогріти ¼ частину пюре на водяній бані або імпульсно в мікрохвильовій печі, додати желатин, ретельно розмішати масу до гладкості і повного розчинення желатину. Підмішати до ягідного пюре, що залишилося. Дати повністю охолонути.
  5. До італійської меренги порціями підмішати чорничне пюре, кожен раз акуратно розмішувати до об’єднання маси.
  6. Збити вершки до середньо-міцних піків, підмішати в основну масу.
  7. Бісквіт рівномірно просочити лікером, залити мусом. Поставити в морозильну камеру на 2 години або до повного застигання. Прикрасити чорницею.
  8. Перед подачею до столу дати торту постояти мінімум 40 хвилин при кімнатній температурі. Зберігати в холодильнику.

blueberry_mousse_cake2

Смачного!

Рекомендована техніка:

Вбудована незалежна духовка Gorenje BO75SY2W

Варильна поверхня Gorenje ECT6SY2B

Комбінований холодильник Gorenje NRK6192MBK

Катерина Перера

 

 

 

Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно!  Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *