Останні дні настільки спекотні, що зайвий раз вмикати на кухні духовку зовсім не виникає бажання. Але ж завжди знайдуться рецепти, які готуються практично без випікання. Зараз сезон різноманітних ягід, саме те, що необхідно для мусової основи нашого десерту. Замість запропонованої чорниці у рецепті можна використовувати практично будь-які інші ягоди, найкраще з кислинкою: чорну смородину, малину, вишню.
Складові для торту Ø 15 см:
Для бісквіта женуаз:
- 35 г цукру
- 1 яйце
- 35 г борошна
- 8 г вершкового масла, розтопити
- 2 ст. л. лікеру Crème de cassis
Для італійської меренги:
- 150 г цукру (1)
- 25 мл води
- 60 г / 2 яєчних білка
- 10 г цукру (2)
Для чорничного мусу:
- 4 г желатину
- 20 мл холодної води
- 260 г свіжої або замороженої чорниці
- 100 мл вершків жирністю від 30%
- 100-150 г чорниці для прикраси
Готуємо:
- Розігріти духовку до 180°С (класичний нагрів «верх-низ») або 160°С з вентиляційним нагріванням. Дно роз’ємної форми Ø 15 см. застелити пергаментом.
- Для бісквіта змішати в невеликій вогнетривкій ємності цукор з яйцем. Поставити на водяну баню на 3-4 хвилини, постійно збиваючи масу вінчиком. Зняти з водяної бані, збити міксером близько 5-ти хвилин до охолодження і отримання густої повітряної маси. Порціями додати борошно, акуратно розмішуючи до об’єднання. Додати тепле вершкове масло, акуратно розмішати. Перелити тісто в підготовлену форму, випікати в розігрітій духовці протягом 15 хвилин або до легкого зарум’янювання поверхні і готовності бісквіта. Дістати форму з духовки, дати постояти 10 хвилин, звільнити бісквіт і дати повністю охолонути на решітці. Охолоджений бісквіт покласти в форму діаметром 15 см. з високим бортиком.
- Для італійської меренги змішати цукор (1) і воду в маленькій каструлі, поставити на середній вогонь, довести до кипіння і варити сироп (не помішувати!) до 118°С. Коли сироп досягне 100°С, в чаші міксера почати збивати білки з цукром (2) на середньо-низькій швидкості. Коли сироп досягне необхідної температури, збільшити швидкість міксера до максимальної і тонкою цівкою по стінці чаші влити гарячий сироп. Продовжувати збивати меренгу до стійких блискучих піків і повного охолодження.
- Для чорничного мусу замочити желатин у воді, залишити на 10 хвилин. Чорницю скласти в невелику каструлю, поставити на середній вогонь. Готувати, помішуючи, 3-5 хвилин, до м’якості ягід. Зняти з вогню, пропустити ягоди через сито. Прогріти ¼ частину пюре на водяній бані або імпульсно в мікрохвильовій печі, додати желатин, ретельно розмішати масу до гладкості і повного розчинення желатину. Підмішати до ягідного пюре, що залишилося. Дати повністю охолонути.
- До італійської меренги порціями підмішати чорничне пюре, кожен раз акуратно розмішувати до об’єднання маси.
- Збити вершки до середньо-міцних піків, підмішати в основну масу.
- Бісквіт рівномірно просочити лікером, залити мусом. Поставити в морозильну камеру на 2 години або до повного застигання. Прикрасити чорницею.
- Перед подачею до столу дати торту постояти мінімум 40 хвилин при кімнатній температурі. Зберігати в холодильнику.
Смачного!
Рекомендована техніка:
Катерина Перера
|
Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно! Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату. |