До макаронів ми звикли з дитинства, і часто вони нам здаються досить буденною стравою. Макарони не раз виручають нас, коли треба швидко приготувати обід чи вечерю, і багатьом вони неабияк приїлися. Але це все тому, що готуємо ми пасту нецікаво. А ось італійці їдять її вже багато років з ранку й до вечора і досі не розлюбили.
Справжня італійська паста складається з “пасти” і “суго”. Паста – це тісто, самі макарони, а суго – соус. З різних видів пасти і соусів можна компонувати безліч варіантів страв. В Італії існують більше 500 видів пасти, різної за формою і розмірами. Деякі макаронні вироби такі великі, що їх можна нафарширувати, інші настільки малі, що їх часто кладуть у супи і салати. До кожного типу пасти підходять певні види соусів.
“Часто по закінченню назви пасти можна здогадатися про її розміри. Так на «ini» закінчуються назви крихітних макаронів, на – etti (ette) трохи більших, на «oni» – зовсім великих.”
Є декілька обов’язкових умов для того, щоб правильно відварити пасту:
- Щоб запобігти злипанню пасти під час варіння, використовуйте велику каструлю і достатню кількість води – її має бути вдесятеро разів більше, аніж макаронів.
- У воду, окрім солі, можна додати трохи оливкової олії, щоби паста не злипалася.
- Кидаючи в окріп пасту стежте, щоб вода не припиняла кипіти.
- Довгі макарони не ламайте, а по мірі розм’якшення “укладайте” їх в каструлю.
- При потребі пасту помішуйте дерев’яною ложкою, щоби не пошкодити.
- Пасту не можна недоварити або переварити. Варити потрібно до стану al dente ( «на зубок» з італійської), тобто не занадто тверда, але й не занадто м’яка. Так вона буде готова, але пружна.
- Час, протягом якого потрібно варити пасту, також залежить від інтенсивності вогню і може не збігатися з часом, вказаним на упаковці. Тому потрібно час від часу перевіряти її готовність.
- На відміну від сухої, свіжу пасту потрібно варити менше часу, тому з нею також потрібно бути дуже уважними.
- Коли паста вже готова, її відразу потрібно відцідити від гарячої води, щоб зупинити подальший процес готування. Паста також швидко вистигає, тому потрібно добре розраховувати час приготування і швидко подавати страву до столу.
- Ні в якому разі не промивайте пасту холодною водою! Вода змиває крохмаль, паста перестає бути м’якою і слизькою. В Італії таке “гартування” вважається злочином.
- За традицією пасту починають варити, коли сім’я вже зібралася за столом. Її традиційно подають як першу страву – на обід та вечерю. Щоб чверть години, поки звариться паста, сім’я не нудьгувала і не страждала від голоду, подають “антипасту”, тобто холодні закуски.
- На одну порцію в Італії зазвичай варять 150 г пасти. Оскільки паста не повинна чекати “суго”, спочатку готують соус, а потім вже варять макарони.
“Довгу пасту їдять виделкою і ложкою. Виделкою наколюють одну-дві макаронини, акуратно накручують і, підтримуючи “моточок” ложкою, доносять до рота”
Обирайте свій улюблений рецепт і дивуйте рідних та друзів новими й незвичними способами приготування італійської пасти 🙂
Смачного!