Тістечка “Ламінгтон”

lamington_biscuits

Ламінгтон – традиційне австралійське/новозеландське тістечко, що складається з ніжного повітряного бісквіта квадратної або прямокутної форми, покритого шоколадною глазур’ю і обваляного в кокосовій стружці. Іноді тістечка готують двошаровими, поєднуючи два бісквіти джемом або збитими вершками. Звучить дуже просто, але це дійсно неймовірно смачний десерт.

Поговорюють, що появі своєї назви тістечка завдячують барону Ламінгтону, губернатору штату Квінсленд в Австралії в 1896-1901 роках. Існує декілька версій, чому ж тістечкам присвоїли його ім’я. За однією з них, хтось з обслуги ненароком впустив бісквіт в розтоплений шоколад. Барон Ламінгтон в свою чергу запропонував обваляти бісквіт в кокосовій стружці, щоб при поїданні десерту не вимастити пальці шоколадом. Відмінна ідея, чи не так? Дехто з новозеландців стверджує, що Ламінгтони першими з’явилися саме у них.

Так чи інакше, це тістечко міцно прижилося в австралійській культурі. Ламінгтони продають в пекарнях, булочних, кафе, супермаркетах і практично скрізь, іноді навіть там, де цього не очікуєш!

Складові:

на 9 квадратних тістечок 6 х 6 см

або 18 прямокутних 3 х 6 см.

Для бісквіта Женуаз:

  • 125 г цукру
  • 4 яйця (200 г)
  • 1 ч. л. ванільного екстракту
  • 125 г борошна, просіяти
  • 25 г вершкового масла, розтопити

Для начинки і глазурі:

  • 100 г вишневого (або будь-якого іншого) густого джему
  • 300 г темного шоколаду, подрібненого
  • 4 ст. л. цукрової пудри, просіяти
  • 4 ст. л. молока
  • 200 г кокосової стружки

Готуємо:

  1. Розігріти духову шафу до 180⁰С (класичний нагрів) або 160⁰С (вентиляційний нагрів). Застелити дно двох квадратних форм 18 х 18 см пергаментом. Або можна скористатися однією формою, розділивши інгредієнти навпіл. Приготувати першу половину тіста, відправити в духовку. Поки випікається бісквіт, приготувати другу половину тіста. 
  2. Помістити цукор, яйця і ванільний екстракт у жаростійкий посуд, злегка збити віночком. Поставити на водяну баню з помірно киплячою водою (дно ємності не повинно торкатися води). Продовжувати збивати ще 3-5 хвилин, поки маса не утворить піну і збільшиться в об’ємі втричі.
  3. Зняти ємність з водяної бані, продовжувати збивати масу міксером на високій швидкості протягом 4-5 хвилин до охолодження і загустіння маси. При піднятті вінчика тісто має утворювати густий стрічкоподібний потік.
  4. Акуратно, невеликими порціями, за допомогою лопатки підмішати в тісто борошно, рухаючись зверху вниз, щоб маса не опала. Аналогічно підмішати розтоплене масло.
  5. Ложкою викласти тісто порівну в підготовлені форми, нахилити їх по черзі в різні боки, щоб тісто рівномірно розподілилося по всій формі.
  6. Випікати в розігрітій духовці близько 20 хвилин до легкого підрум’янювання і готовності. Поверхня бісквіта повинна бути сухою, а при легкому натисканні бісквіт повинен пружинити. Дістати форми з духовки, витягти бісквіти, перекласти на решітку, накрити рушником, залишити при кімнатній температурі на 4-6 годин.
  7. Розрізати кожен бісквіт на 9 квадратів 6 х 6 см. Для прямокутних тістечок розрізати кожен квадрат навпіл, тоді вийде 36 прямокутників.
  8. Прослоїти два шматочки бісквіту джемом. Повторити те ж саме з рештою. Перемістити бісквіти в холодильник, а тим часом приготувати глазур.
  9. Розтопити шоколад на водяній бані або імпульсно в мікрохвильовій печі (по 30 секунд, розмішуючи після кожного нагрівання, поки шоколад повністю не розтопиться). Підмішати цукрову пудру і молоко.
  10. Кокосову стружку скласти в неглибоку ємність.
  11. Викупати кожне тістечко з усіх боків в шоколадній глазурі, надлишки зняти кінчиком чайної ложки або затупленою стороною ножа. Обваляти рівномірно з усіх сторін у кокосовій стружці. Повторити з рештою тістечок. Охолодити Ламінгтони в холодильнику до застигання глазурі.

Смачного!

Рекомендована техніка:

bo637inbВбудована духова шафа Gorenje BO637INB

Варильна поверхня Gorenje IC6INB

Блендерний набір Gorenje HBX604QB

Катерина Перера

 

 

Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно!  Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *