Хумус прийшов до нас із Близького Сходу. Ця страва має колоритний смак, який легко впізнати і надовго запам’ятати. Хумус – легкий у приготуванні і ситний по своїй природі. Мені дуже імпонує його кремова текстура і можливість розмаїття комбінацій з різними стравами. Хумус можна споживати як самостійну закуску, як додаток у вигляді соусу до лавашу і сандвічам, і навіть, як соус до креветок і овочевих страв. Про те, наскільки ця страва унікальна, смачна, корисна і багатогранна можна говорити не одну годину, але по-справжньому відкрити для себе і близьких смак Східної кухні ви завжди зможете, приготувавши хумус власноруч.
Складові:
- 280 гр. сухого нута
- 60 гр. тахіні (кунжутна паста)
- 50 мл. оливкової олії
- Сік 1 лимона
- 2 зубчики часнику
- 1½ ч.л. кумину
- ½ ч.л. соди
- Сіль, перець на смак
- Паприка і в’ялені помідори для подачі до столу.
Готуємо:
- Нут замочити у холодній воді на 10-12 годин. Коли нут набухне, ретельно промити його, покласти до каструлі (бажано з товстим дном), залити водою і додати соди. Вода має повністю покрити нут. Довести до кипіння і варити близько 40 хвилин на середньому вогні до готовності. Рідину, в якій відварювали нут, перелити в окрему ємкість, надалі вона нам знадобиться.
- В чашу блендера помістити зварений нут, 70-100 мл. рідини від нуту (додавайте рідину поволі до бажаної консистенції), оливкову олію, тахіні, лимонний сік, часник, кумин, сіль і перець. Всі інгредієнти подрібнити до однорідного стану подібного до пасти.
- Готовий хумус викласти у глибоку таріль, поверх посипати горішки відвареного нуту, в’ялені помідори, паприку і окропити оливковою олією. Подавати до столу з пітою, лавашем або прісними хлібцями.
Анна Мітякіна
З кулінарним світом Аню поєднала професійна фуд-фотографія, адже перше знайомство з розмаїттям кулінарних шедеврів відбулося саме через об’єктив. Цього для Ані виявилось замало: хотілось не тільки фотографувати, а й самій готувати. Сьогодні наша фото-фуд чарівниця проводить дитячі майстер-класи з випічки, приймає участь в кулінарних фестивалях і мріє стати шеф-кухарем. Автор кулінарної сторінки Mitiakina.com. На теренах інтернету Аню знають під псевдонімом “Фото-фуд кудесниця”. |