Здивуйте свою родину і ситною вечерею, і ароматним десертом водночас. Гарбуз настільки універсальний, що смакуватиме в обох запропонованих стравах просто чудово. У солодкій випічці звичний гарбузовий смак, поряд з прянощами та спеціями, розкривається новими неабиякими відтінками. В основних стравах гарбуз добре поєднується з картоплею та пікантними складниками, такими як часник.
Гарбуз, запечений з картоплею та беконом
Цю страву готувати дуже просто. Єдиний момент, який потребує деяких зусиль, це перетворення гарбуза у горщик для запікання. Тут знадобиться чоловіча допомога, адже необхідно зрізати м’якоть, яка достатньо тверда. Але, повірте, ваші зусилля того варті 🙂
- гарбуз ( середнього розміру)
- 600 г картоплі
- 150 г бекону, грудинки або панчети
- 3 зубчики часнику
- 1 ст. л. олії
- 2 ч. л. сушеного чебрецю
- гострий перець чилі
- сіль & перець
- З гарбуза зріж верхівку, вийми насіння та частково м’якоть. З гострого перчика видали насіння. Наріж чилі дрібними шматочками. Посип перчиком гарбуз зсередини і запікай близько 30 хв. у розігрітій до 200 C духовій шафі.
- Картоплю відвари в мундирі до готовності, очисть, наріж на крупні дольки. Підготуй шматочки бекону, часник вичави через прес. Змішай картоплю, бекон, чебрець, оливкову олію. Добре посоли і поперчи.
- Встанови температуру в духовці на 180 С. Начини гарбуз, закрий кришкою ( зрізана верхівка гарбуза) і запікай ще протягом 20 хв.
Гарбузовий кекс з начинкою із крем-сиру
Цей кекс незвичний в першу чергу тому, що має ніжну, кремову начинку всередині. Тісто для кексу досить просте, наявність рослинної олії серед складників робить його злегка вологим, а прянощі додають неперевершеного смаку і аромату.
Форма для кексу діаметром 25 см.
- 345 г борошна
- 5 яєць
- 250 г цукру (найкраще взяти тростинний цукор)
- 450 мл гарбузового пюре (з печеного гарбуза)
- 340 г крем-сиру
- 240 мл рослинної олії без запаху
- півтори ч. л. ванільного екстракту
- 2 ч. л. порошку до печива
- 2 ч. л. меленої кориці
- пів чайної ложки молотого імбиру
- пів чайної ложки меленої зірочки
- пів чайної ложки мускатного горіху
- пів чайної ложки солі
- Просій борошно разом з порошком до печива, додай прянощі і сіль.
- Міксером збий рослинну олію з 200 г цукру, чотирма яйцями, гарбузовим пюре і 1 ч. л. ванільного екстракту. Поєднай суху суміш з рідкою і акуратно перемішай, збивати не потрібно. В однорідну пишну масу збий крем-сир разом з яйцем, цукром, що залишився, і ванільним екстрактом.
- Змасти маслом велику форму для кексів, присип її борошном, струси надлишок. Виклади в форму половину тіста. Поверх тіста рівномірно розподіли сирну начинку, але не доводь до країв стінки, щоб начинка не поділила тісто навпіл. Зверху начинки розподіли залишок тіста.
- Випікай кекс близько години (або більше) у заздалегідь розігрітій до 180 С духовій шафі. Готовність перевіряй дерев’яною шпажкою. Готовий кекс повністю остуди в формі на решітці, потім акуратно перекинь на таріль.
Смачних гарбузових страв!
Рекомендована техніка:
Зоряна Івченко
|
Свій перший пиріг маленька Зоряна спекла у сім років з води, борошна і малинового варення. Пиріг можна було їсти лише гарячим, але радість маленької дівчинки була безмежною. А далі – приготування по бабусиним рецептам, експерименти з різними приправами… Сьогодні Зоряна не лише відомий фуд-блогер, фуд-стиліст і фотограф, а й автор кулінарних книг, статей у журналах. Автор кулінарного блогу Zoryanchik.com. |