Куглоф

kouglof

Куглоф – дріжджовий кекс, який випікають до Різдва у Німеччині, Австрії, Швейцарії і Франції. В залежності від країни змінюється і його назва: куглоф, кугельхоф, гугельхопф, бабовка, бабка. Цей кекс традиційно містить родзинки і мигдаль, але зустрічаються варіації з цукатами та іншими горіхами. Випікається куглоф в спеціальній високій формі для кексів. Я ж зробила міні-версії, діаметром всього 11 см, з родзинками і мигдалем, скориставшись рецептом П’єра Ерме. Якщо в розпорядженні немає форми такого розміру, можна приготувати один великий кекс.

На 4 міні-кекси діаметром 11 см або один діаметром 25 см

  • 70 г родзинок
  • окріп для запарювання родзинок
  • 6 г сухих дріжджів
  • 160 г теплого молока (38-40⁰ С)
  • 300 г борошна
  • 50 г цукру
  • 2 яєчні жовтки
  • 70 г вершкового масла кімнатної температури, порізати на кубики + для змащення форм
  • 1 ч. л. солі
  • 80 г очищених ядер мигдалю
  • 50 г мигдальних пластівців
  • 2 ст. л. цукрової пудри для оздоблення

Готуємо:

  1. Залити родзинки окропом і залишити на 15 хвилин. Злити воду, промити родзинки, ретельно промокнути серветками і дати просохнути.
  2. У склянці змішати дріжджі з половиною молока, залишити на 10-15 хвилин для їх активації: на поверхні повинна з’явитися густа дрібнопориста пінка.
  3. Скласти борошно, цукор, жовтки в глибоку ємність, влити залишок молока. Замісити круте тісто, 5-7 хвилин. Додати молочно-дріжджову суміш, вимісити тісто до однорідності, 10-12 хвилин. Частинами додати вершкове масло і всю сіль, кожен раз вимішуючи тісто до однорідності. Додати родзинки і вимісити м’яке еластичне тісто, 3-5 хвилин.
  4. Покласти тісто в глибоку ємність, злегка змащену маслом. Накрити харчовою плівкою, залишити тісто підходити при кімнатній температурі на 1 ½ – 2 години до збільшення обсягу вдвічі.
  5. Підготувати форми для випічки кексів (4 форми діаметром 11 см або одна велика форма діаметром 25 см), при необхідності змастити їх маслом. У кожну виїмку на дні покласти по одному ядру мигдалю.
  6. Обім’яти тісто. Якщо готуються 4 міні-кекси, розділити тісто на 4 рівні частини, з кожної частинки сформувати булочку діаметром з форму. Зробити отвір посередині. Нижню частину тіста обваляти в мигдальних пластівцях. Якщо готується один великий куглоф, слідуйте зазначеній послідовності, без поділу тісту на частини. Викласти тісто до форм, злегка вдавивши його, щоб заповнилися всі виїмки.
  7. Накрити форми харчовою плівкою, залишити тісто підходити при кімнатній температурі на 1 ½ – 2 години до збільшення в об’ємі.
  8. Розігріти духову шафу до 180⁰С (класичний нагрів) або 160⁰С з вентиляційним нагрівом. Випікати в розігрітій духовці 20-30 хвилин до золотистого кольору і готовності. Остудити на решітці. Перед подачею посипати цукровою пудрою. Зберігати в щільно закритому контейнері до 2-3-х днів.kouglof_collage

Смачних святкувань!

Рекомендована техніка:

Вбудована незалежна духовка Gorenje BO637INI

Кухонна машина Gorenje MMC1500IY

Катерина Перера

 

 

 

Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно!  Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *