Куглоф – дріжджовий кекс, який випікають до Різдва у Німеччині, Австрії, Швейцарії і Франції. В залежності від країни змінюється і його назва: куглоф, кугельхоф, гугельхопф, бабовка, бабка. Цей кекс традиційно містить родзинки і мигдаль, але зустрічаються варіації з цукатами та іншими горіхами. Випікається куглоф в спеціальній високій формі для кексів. Я ж зробила міні-версії, діаметром всього 11 см, з родзинками і мигдалем, скориставшись рецептом П’єра Ерме. Якщо в розпорядженні немає форми такого розміру, можна приготувати один великий кекс.
На 4 міні-кекси діаметром 11 см або один діаметром 25 см
- 70 г родзинок
- окріп для запарювання родзинок
- 6 г сухих дріжджів
- 160 г теплого молока (38-40⁰ С)
- 300 г борошна
- 50 г цукру
- 2 яєчні жовтки
- 70 г вершкового масла кімнатної температури, порізати на кубики + для змащення форм
- 1 ч. л. солі
- 80 г очищених ядер мигдалю
- 50 г мигдальних пластівців
- 2 ст. л. цукрової пудри для оздоблення
Готуємо:
- Залити родзинки окропом і залишити на 15 хвилин. Злити воду, промити родзинки, ретельно промокнути серветками і дати просохнути.
- У склянці змішати дріжджі з половиною молока, залишити на 10-15 хвилин для їх активації: на поверхні повинна з’явитися густа дрібнопориста пінка.
- Скласти борошно, цукор, жовтки в глибоку ємність, влити залишок молока. Замісити круте тісто, 5-7 хвилин. Додати молочно-дріжджову суміш, вимісити тісто до однорідності, 10-12 хвилин. Частинами додати вершкове масло і всю сіль, кожен раз вимішуючи тісто до однорідності. Додати родзинки і вимісити м’яке еластичне тісто, 3-5 хвилин.
- Покласти тісто в глибоку ємність, злегка змащену маслом. Накрити харчовою плівкою, залишити тісто підходити при кімнатній температурі на 1 ½ – 2 години до збільшення обсягу вдвічі.
- Підготувати форми для випічки кексів (4 форми діаметром 11 см або одна велика форма діаметром 25 см), при необхідності змастити їх маслом. У кожну виїмку на дні покласти по одному ядру мигдалю.
- Обім’яти тісто. Якщо готуються 4 міні-кекси, розділити тісто на 4 рівні частини, з кожної частинки сформувати булочку діаметром з форму. Зробити отвір посередині. Нижню частину тіста обваляти в мигдальних пластівцях. Якщо готується один великий куглоф, слідуйте зазначеній послідовності, без поділу тісту на частини. Викласти тісто до форм, злегка вдавивши його, щоб заповнилися всі виїмки.
- Накрити форми харчовою плівкою, залишити тісто підходити при кімнатній температурі на 1 ½ – 2 години до збільшення в об’ємі.
- Розігріти духову шафу до 180⁰С (класичний нагрів) або 160⁰С з вентиляційним нагрівом. Випікати в розігрітій духовці 20-30 хвилин до золотистого кольору і готовності. Остудити на решітці. Перед подачею посипати цукровою пудрою. Зберігати в щільно закритому контейнері до 2-3-х днів.
Смачних святкувань!
Рекомендована техніка:
|
|
Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно! Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату. |