Часто буває так, що бананова випічка, незважаючи на свою соковитість, виходить досить щільною і важкою. Якщо ж трохи зменшити кількість бананової складової і додати сметани, мафіни вийдуть набагато ніжнішими, при цьому залишаться відчутно «банановими» на смак. Горіховий крамбл доповнить мафіни приємною хрусткістю і зробить їх одночасно більш привабливими на вигляд. Якщо бажаєте довершити незабутній смак, приготуйте карамель і полийте нею готові мафіни.
Складові
для 8-10 мафінів:
Ванільна карамель (за бажання)
- 240 г вершків жирністю 33-35%
- 1 стручок ванілі (розрізати навпіл, вискоблити насіння, стручок зберегти )
- пів чайної ложки солі
- 200 г цукру
- 1 ст. л. кукурудзяного сиропу або глюкози
- 3 ст. л. води
- 55 г вершкового масла, порізати кубиками
Горіховий крамбл
- 70 г борошна
- 70 г цукру
- 70 г подрібнених ядер волоського горіха
- дрібка солі
- 70 г охолодженого вершкового масла, порізати кубиками
Тісто для мафінів
- 170 г борошна
- 3/4 ч. л. соди
- пів чайної ложки порошку до печива
- 1 ч. л. солі
- 120 г вершкового масла кімнатної температури, порізати кубиками
- 145 г коричневого цукру
- 2 шт. яєць кімнатної температури (невеликих за розміром)
- 1 ч. л. ванільної пасти або екстракту
- 25 г сметани, кефіру або натурального йогурту
- 255 г бананів, розім’яти виделкою
Готуємо:
- У маленькій каструлі нагрій вершки зі стручком і насінням ванілі, але до кипіння не доводь.
- Підготуй велику ємність з льодом.
- У сотейник насип цукор і сіль, влий сироп і воду. Постав на середній вогонь, щоб цукор розтанув і почав кипіти. Не розмішуй, лише злегка смикай сотейник, щоб карамель рівномірно нагрівалася.
- Доведи карамель до 150⁰С, коли з’явиться білий димок, карамель готова. Зменш вогонь до мінімуму і, акуратно, енергійно розмішуючи масу вінчиком, тонкою цівкою введи гарячі вершки. Суміш буде сильно кипіти і виділяти велику кількість пари. Обережно, можна ошпаритись! Ретельно розмішай, щоб розчинилися застиглі грудочки карамелі.
- Зніми сотейник з вогню, додай вершкове масло, розмішай вінчиком до гладкої текстури. Пропусти карамель через сито, видали ванільний стручок.
- Постав сотейник з карамеллю в миску з льодом і, помішуючи, дай повністю охолонути. Готову карамель можна використовувати одразу ж або зберігати в холодильнику в щільно закритому слоїку до 2-3-х тижнів.
- Для крамбля змішай всі інгредієнти, окрім масла, в глибокій ємності. Додай вершкове масло і швидко розітри його з горіхово-борошняною сумішшю до утворення крупної крихти.
- До використання зберігай крамбл в холодильнику. Можна приготувати його заздалегідь і зберігати в накритій харчовою плівкою ємності в холодильнику до двох днів або в морозильнику до 1 місяця.
- Розігрій духовку до 220⁰C (класичний нагрів) або до 200⁰С з вентиляційним нагріванням. Вклади паперові кошики в форми для мафінів.
- У невеликій мисці змішай борошно, соду, порошок до печива і сіль.
- У чаші міксера на середній швидкості збий масло з коричневим цукром до кремової консистенції, близько 5 хвилин. Додай яйця і ванільну пасту, збивай ще 2-3 хвилини. Додай сметану і банани, розмішай до об’єднання.
- У кілька етапів всип борошняну суміш, розмішуючи вручну лопаткою тільки до об’єднання. Важливо занадто не розмішувати тісто, щоб мафіни вийшли легкими і пухкими.
- Заповни тістом формочки на 2/3 висоти. Зверху рясно присип крамблем.
- Постав у духову шафу, зменш температуру до 160⁰C (класичний нагрів) або до 140⁰С з вентиляційним нагріванням і випікай 30-40 хвилин або до рум’яності і готовності.
- Дістань мафіни з духовки, дай охолонути у формах протягом 10 хвилин, а потім виклади мафіни на решітку.
- Перед тим, як подати до столу, полий мафіни карамеллю.
Смачного!
Рекомендована техніка:
|
|
Катерина Перера
|
Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно! Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату. |