Бананові мафіни з горіховим крамблом і карамеллю

banana_muffins

Часто буває так, що бананова випічка, незважаючи на свою соковитість, виходить досить щільною і важкою. Якщо ж трохи зменшити кількість бананової складової і додати сметани, мафіни вийдуть набагато ніжнішими, при цьому залишаться відчутно «банановими» на смак. Горіховий крамбл доповнить мафіни приємною хрусткістю і зробить їх одночасно більш привабливими на вигляд. Якщо бажаєте довершити незабутній смак, приготуйте карамель і полийте нею готові мафіни.

Складові 
для 8-10 мафінів:

Ванільна карамель (за бажання)

  • 240 г вершків жирністю 33-35%
  • 1 стручок ванілі (розрізати навпіл, вискоблити насіння, стручок зберегти )
  • пів чайної ложки солі
  • 200 г цукру 
  • 1 ст. л. кукурудзяного сиропу або глюкози
  • 3 ст. л. води
  • 55 г вершкового масла, порізати кубиками

Горіховий крамбл

  • 70 г борошна
  • 70 г цукру
  • 70 г подрібнених ядер волоського горіха
  • дрібка солі
  • 70 г охолодженого вершкового масла, порізати кубиками

Тісто для мафінів

  • 170 г борошна
  • 3/4 ч. л. соди
  • пів чайної ложки порошку до печива
  • 1 ч. л. солі
  • 120 г вершкового масла кімнатної температури, порізати кубиками
  • 145 г коричневого цукру
  • 2 шт. яєць кімнатної температури (невеликих за розміром)
  • 1 ч. л. ванільної пасти або екстракту
  • 25 г сметани, кефіру або натурального йогурту
  • 255 г бананів, розім’яти виделкою

Готуємо:

  1. У маленькій каструлі нагрій вершки зі стручком і насінням ванілі, але до кипіння не доводь.
  2. Підготуй велику ємність з льодом.
  3. У сотейник насип цукор і сіль, влий сироп і воду. Постав на середній вогонь, щоб цукор розтанув і почав кипіти. Не розмішуй, лише злегка смикай сотейник, щоб карамель рівномірно нагрівалася.
  4. Доведи карамель до 150⁰С, коли з’явиться білий димок, карамель готова. Зменш вогонь до мінімуму і, акуратно, енергійно розмішуючи масу вінчиком, тонкою цівкою введи гарячі вершки. Суміш буде сильно кипіти і виділяти велику кількість пари. Обережно, можна ошпаритись! Ретельно розмішай, щоб розчинилися застиглі грудочки карамелі.
  5. Зніми сотейник з вогню, додай вершкове масло, розмішай вінчиком до гладкої текстури. Пропусти карамель через сито, видали ванільний стручок.
  6. Постав сотейник з карамеллю в миску з льодом і, помішуючи, дай повністю охолонути. Готову карамель можна використовувати одразу ж або зберігати в холодильнику в щільно закритому слоїку до 2-3-х тижнів.
  7. Для крамбля змішай всі інгредієнти, окрім масла, в глибокій ємності. Додай вершкове масло і швидко розітри його з горіхово-борошняною сумішшю до утворення крупної крихти.
  8. До використання зберігай крамбл в холодильнику. Можна приготувати його заздалегідь і зберігати в накритій харчовою плівкою ємності в холодильнику до двох днів або в морозильнику до 1 місяця.
  9. Розігрій духовку до 220⁰C (класичний нагрів) або до 200⁰С з вентиляційним нагріванням. Вклади паперові кошики в форми для мафінів.
  10. У невеликій мисці змішай борошно, соду, порошок до печива і сіль.
  11. У чаші міксера на середній швидкості збий масло з коричневим цукром до кремової консистенції, близько 5 хвилин. Додай яйця і ванільну пасту, збивай ще 2-3 хвилини. Додай сметану і банани, розмішай до об’єднання.
  12. У кілька етапів всип борошняну суміш, розмішуючи вручну лопаткою тільки до об’єднання. Важливо занадто не розмішувати тісто, щоб мафіни вийшли легкими і пухкими.
  13. Заповни тістом формочки на 2/3 висоти. Зверху рясно присип крамблем.
  14. Постав у духову шафу, зменш температуру до 160⁰C (класичний нагрів) або до 140⁰С з вентиляційним нагріванням і випікай 30-40 хвилин або до рум’яності і готовності.
  15. Дістань мафіни з духовки, дай охолонути у формах протягом 10 хвилин, а потім виклади мафіни на решітку.
  16. Перед тим, як подати до столу, полий мафіни карамеллю.

Смачного!

Рекомендована техніка:

Вбудована духова шафа Gorenje BO637INI

Кухонна машина Gorenje MMC1500IY

Катерина Перера

 

 

Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно!  Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *