Кому пощастило смакувати бабусині вареники, які готувались на парі і приховували в собі солодку начинку з вишнею, полуницею, чорницею? Цей спогад дитинства пахне літом, безтурботним життям, щирим захопленням і дитячими мріями. Схожі на півмісяць, пухкі й викупані у вершковому маслі вареники готують у кожній родині, вони смакують і дорослим, і малечі. Господині знають, що вареники – це не лише смачно, але ще й зручно. Саме тому, одну порцію готують одразу, а другу – зберігають у морозильній камері.
Не секрет, що рецептів тіста на вареники можна знайти безліч, і кожна господиня впевнена, що її – найкращий. Тож для тих, хто ще в пошуку своєї ідеальної рецептури, ми підготували 3 види тіста, які варто спробувати і оцінити на смак.
Бабусині вареники з вишнею
Тісто:
- 2-2,5 склянки борошна
- 1 ¼ ч. л. солі
- 3/4 склянки холодної води
Начинка:
- 300 г вишні
- 3/4 склянки цукру
- Вишню промити і видалити кісточки. Засипати цукром і залишити на 30 хв., щоб витік сік.
- Просіяти борошно, всипати сіль і влити холодну воду. Замісити еластичне, м’яке тісто. Робочу поверхню присипати борошном, тісто тонко розкачати. Вирізати склянкою кружечки ( ∅ 5-6 см.). На кожний кружечок викласти 2-3 вишеньки, додати трохи цукру, зліпити та защипнути краї.
- Відварити вареники в підсоленій киплячій воді до готовності ( як тільки вареники спливуть, потримати 2-3 хвилини). Вийняти і змастити вершковим маслом.
Заварне тісто
Готується на окропі. Тісто виходить надзвичайно еластичним і м’яким. Працювати з ним – одне задоволення.
- 250 г борошна
- 2 ст. л. рослинної олії
- 150 мл. окропу
- дрібка солі
- Борошно просіяти до миски, зробити заглиблення всередині і влити рослинну олію, вмішати дерев’яною ложкою.
- Воду разом з дрібкою солі довести до кипіння. Готовий окріп поступово влити до борошна, вимішувати тісто дерев’яною ложкою. Як тільки охолоне, продовжити вимішувати руками близько 10 хвилин. Тісто повинно стати м’яким і еластичним.
- Тісто залишити на 30 хв, прикривши рушником.
- Після чого приступити до ліплення вареничків.
Вареники з полуницею (тісто на кефірі)
Тісто:
- 600 г борошна
- 30 г рослинної олії
- 340 мл. кефіру
- пучка соди
Начинка:
- 500 г полуниці
- цукор, мед або цукрова пудра
- Борошно просіяти до миски, влити рослинну олію, кефір і додати соду. Замісити тісто.
- Тісто сформувати в кулю, накрити рушником і залишити на 30 хв. відпочити. Після чого приступити до ліплення вареничків.
- Робочу поверхню присипати борошном, тісто тонко розкачати. Вирізати склянкою кружечки ( ∅ 5-6 см.). На кожний кружечок викласти начинку, додати трохи цукру ( меду або цукрової пудри) і защипнути краї.
- Відварити вареники в підсоленій киплячій воді до готовності ( як тільки вареники спливуть, потримати 2-3 хвилини). Вийняти і змастити вершковим маслом.
Смачного!