3 види тіста для вареників з фруктовою начинкою

vareniki

Кому пощастило смакувати бабусині вареники, які готувались на парі і приховували в собі солодку начинку з вишнею, полуницею, чорницею? Цей спогад дитинства пахне літом, безтурботним життям, щирим захопленням і дитячими мріями. Схожі на півмісяць, пухкі й викупані у вершковому маслі вареники готують у кожній родині, вони смакують і дорослим, і малечі. Господині знають, що вареники – це не лише смачно, але ще й зручно. Саме тому, одну порцію готують одразу, а другу – зберігають у морозильній камері.

Не секрет, що рецептів тіста на вареники можна знайти безліч, і кожна господиня впевнена, що її – найкращий. Тож для тих, хто ще в пошуку своєї ідеальної рецептури, ми підготували 3 види тіста, які варто спробувати і оцінити на смак.

Бабусині вареники з вишнею 

Тісто:

  • 2-2,5 склянки борошна
  • ¼ ч. л. солі
  • 3/4 склянки холодної води

Начинка:

  • 300 г вишні
  • 3/4 склянки цукру
  1. Вишню промити і видалити кісточки. Засипати цукром і залишити на 30 хв., щоб витік сік.
  2. Просіяти борошно, всипати сіль і влити холодну воду. Замісити еластичне, м’яке тісто. Робочу поверхню присипати борошном, тісто тонко розкачати. Вирізати склянкою кружечки ( ∅ 5-6 см.). На кожний кружечок викласти 2-3 вишеньки, додати трохи цукру, зліпити та защипнути краї.
  3. Відварити вареники в підсоленій киплячій воді до готовності ( як тільки вареники спливуть, потримати 2-3 хвилини). Вийняти і змастити вершковим маслом.

Заварне тісто

Готується на окропі. Тісто виходить надзвичайно еластичним і м’яким. Працювати з ним – одне задоволення.

  • 250 г борошна
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • 150 мл. окропу
  • дрібка солі
  1. Борошно просіяти до миски, зробити заглиблення всередині і влити рослинну олію, вмішати дерев’яною ложкою.
  2. Воду разом з дрібкою солі довести до кипіння. Готовий окріп поступово влити до борошна, вимішувати тісто дерев’яною ложкою. Як тільки охолоне, продовжити вимішувати руками близько 10 хвилин. Тісто повинно стати м’яким і еластичним.
  3. Тісто залишити на 30 хв, прикривши рушником.
  4. Після чого приступити до ліплення вареничків.

Вареники з полуницею (тісто на кефірі)

Тісто:

  • 600 г борошна
  • 30 г рослинної олії
  • 340 мл. кефіру
  • пучка соди

Начинка:

  • 500 г полуниці
  • цукор, мед або цукрова пудра
  1. Борошно просіяти до миски, влити рослинну олію, кефір і додати соду. Замісити тісто.
  2. Тісто сформувати в кулю, накрити рушником і  залишити на 30 хв. відпочити. Після чого приступити до ліплення вареничків.
  3. Робочу поверхню присипати борошном, тісто тонко розкачати. Вирізати склянкою кружечки ( ∅ 5-6 см.). На кожний кружечок викласти начинку, додати трохи цукру ( меду або цукрової пудри) і защипнути краї.
  4. Відварити вареники в підсоленій киплячій воді до готовності ( як тільки вареники спливуть, потримати 2-3 хвилини). Вийняти і змастити вершковим маслом.

Смачного!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *