Цей відомий у всьому світі десерт названо на честь всесвітньо відомої балерини Анни Павлової. Точно невідомо, де й коли його приготували вперше. Відомо лише, що це сталося під час гастролів балерини в Австралії та Новій Зеландії. Існує безліч варіацій десерту, основа – меренги або коржі безе та фрукти.
6 порцій
для меренг:
- 160 г яєчних білків (білки від 5-6 яєць)
- 140 г цукру
- 150 г цукрової пудри
- 1 столова ложка лимонного соку
- сіль на кінчику ножа
для торта:
- 300 г полуниці, порізаної навпіл
- 400 г полуниці, нарізаної кусочками
- 6 столових ложок цукру
- 1 столова ложка рому
- 100 г вершкового масла кімнатної температури
- 80 г цукрової пудри + 30 г для оформлення
1.Увімкніть у духовці режим «вентиляційний нагрів», задайте температуру 100°С. Деко вистеліть папером для випічки.
2.У невеликій мисці добре перемішайте цукор і цукрову пудру. У чаші електричного міксера змішайте білки й 2/3 цукрової суміші. Чаша міксера має бути абсолютно чистою, без слідів жиру, і сухою, інакше не вдасться добре збити білки. Збивайте 5-7 хвилин, поки не утвориться густа піна. Решту цукрової суміші всипте через сито, акуратно перемішуючи вручну силіконовою лопаткою.
3.Перекладіть масу в кондитерський мішок без насадки. Акуратно викладіть меренги на підготовлене деко. Видавлюйте масу по спіралі, залишаючи заглиблення в центрі. Поставте меренги в духовку на середній рівень і готуйте приблизно 1 годину 30 хвилин. Час може різнитися залежно від розміру меренг. Вийміть із духовки й дайте охолонути.
4.Приготуйте полуничний сироп. На сковороді з товстим дном змішайте 300 г розрізаних навпіл полуниць і цукор й готуйте на середньому вогні приблизно 5 хвилин, час від часу помішуючи, поки фрукти не стануть м’якими. Додайте ром, акуратно перемішайте й готуйте ще 2 хвилини. Дайте охолодитися.
5.Поки сироп охолоджується, приготуйте крем. Збийте масло з цукровою пудрою та перекладіть крем у кондитерський мішок.
6.Викладіть меренги на великий таріль, трохи змастивши дно кожної з них кремом. Видавіть трохи крему на вільне місце між меренгами. Зверху на меренги та крем покладіть нарізані кусочками полуниці, полийте все сиропом і трохи посипте цукровою пудрою.
Меренги можна приготувати заздалегідь і зберігати в контейнері при кімнатній температурі протягом кількох днів. Сироп можна приготувати заздалегідь і зберігати в холодильнику.
|
Олена Колдунова
Автор кулінарної книги “Нет времени готовить?” , відомий фуд-фотограф і фуд стиліст. Основне кулінарне кредо: незважаючи на квапливий ритм життя сучасного мешканця мегаполісу потрібно і можливо встигати готувати для себе і рідних. Запропоновані Оленою рецепти готуються швидко і не потребують особливих вмінь, а результат буде виглядати, як на фото. Ми тішимося тим, що саме Олена Колдунова стала автором збірки рецептів для нової висококласної лінійки побутової техніки Gorenje Infinity. |