Панеттоне з цукатами апельсина

panettone_collage

Панеттоне – це здобний кекс, який традиційно випікають на різдвяні канікули в Італії. Смак Панеттоне подібний до великодньої паски, але серед інгредієнтів обов’язкова щедра порція апельсинових цукат, в’яленої вишні і родзинок, настояних у ромі. Відрізняється Панеттоне від традиційної великодньої паски і консистенцією тіста, яке стає надзвичайно еластичним у процесі тривалого замішування. Тут вам в поміч або комбайн зі спеціальною насадкою, або міксер з тістомісами, адже правильно вимішане тісто – запорука відмінного результату. Італійські пекарі перевірять тісто таким способом: пробують розтягнути невеликий шматочок тіста, якщо тісто не розривається, а тягниться і формує плівку, значить тісто набуло необхідної еластичності. Але годі про теорію, краще вже до практичної частини перейти 🙂

panettone_sliced

P.S. Рецепт саме цього Панеттоне був випробуваний на одному з майстер-класів від відомої кулінарної академії. Раджу спробувати і тобі, дорогий читач 🙂

З поданих складників вийде близько восьми невеличких пасок, вагою по 200-250 г кожна. Впевніться, щоб всі інгредієнти були кімнатної температури:

  • 750 г борошна вищого ґатунку + 1 ст. л.
  • 250 г вершкового масла
  • 4 шт. яєць
  • 2 жовтки
  • цедра з 2х апельсинів
  • 150 г коричневого цукру ( можна замінити звичайним)
  • 60 г меду
  • 40 г пресованих дріжджів
  • 190 г молока
  • пакетик ванільного цукру ( 8 г)
  • дрібка солі ( 5 г)
  • 20 г ром
  • 250 г родзинок
  • 40 г апельсинових цукатів
  • 40 г сушеної вишні

Прикраса:

Розтоплений білий шоколад, мигдальні пластівці, апельсинові цукати

  1. За годину до приготування підготувати родзинки: промити їх, висушити і замочити у ромі.
  2. Приготувати опару: у зручну миску розкришити дріжджі, влити молока і всипати 1 ст. л. борошна, розмішати до однорідної консистенції. Накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці на півгодини.
  3. В іншу посудину розбити яйця, додати жовтки, мед, увесь цукор і дрібку солі. Сюди ж натерти цедру з 2х апельсинів. Розмішати до об’єднання і однорідної консистенції.
  4. В підготовлену опару просіяти все борошно. Міксером або у кухонному комбайні з насадкою гачок на помірній швидкості перетерти суміш до стану крихти.
  5. До борошняної суміші додаєм підготовлені рідкі інгредієнти. Починаємо збивати на середній швидкості, поступово збільшуючи до високої за допомогою насадки гак у кухонному комбайні, або спеціальних насадок для тіста у міксері. Весь процес триватиме близько 15 хвилин, аж доки тісто не сформується в кулю. Миску з тістом накрити харчовою плівкою, залишити на 20-30 хвилин або до подвоєння в об’ємі.
  6. Вершкове масло кімнатної температури нарізати кубиками. Коли тісто подвоється в об’ємі, додати нарізане вершкове масло. Продовжити збивати міксером з насадкою для тіста або у комбайні з насадкою гак спершу на найнижчих обертах, поступово збільшуючи швидкість. Збивати протягом 7-10 хвилин. Перевірте консистенцію тіста: відщипніть шматочок тіста, спробуйте його розтягти,  якщо тісто не розривається, а тягниться і формує плівку, значить тісто набуло необхідної еластичності. За необхідності продовжуйте збивати.
  7. Насамкінець, додайте сухофрукти, цукати і ромові родзинки. Перемішайте до їх повного рівномірного  розподілення.
  8. Підготуйте форми для випічки. В залежності від того, які форми використовуєте, простеліть їх за необхідності вощеним папером. Розподіліть тісто по формам, заповнюючи їх на 1/3. Перед тим як викладати тісто в форму, сформуйте акуратну кулю в долонях. Це важливо для того, щоб верхівка майбутньої пасочки набула сферичної форми. Залишити тісто підходити у формах на 1,5 – 2 години. За бажанням зверху тісто можна покрити кленовим сиропом.
  9. Випікати у розігрітій до 175°С духовій шафі в режимі конвекції або верхній і нижній нагрів протягом 30 хвилин. Даний час ідеально підходить для виробів вагою 250 г ( середня за розміром форма). Останні 10 хвилин випікайте при температурі 160°С.
  10. Готові вироби остудити і прикрасити розтопленим білим шоколадом, мигдалем, фундуком або на ваш вибір.

Panettone_3 panettone

Рекомендована техніка:

bo637inb

Вбудована духова шафа Gorenje BO637INB

Кухонний комбайн Gorenje MMC1500IY

Смачної паски!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *