Кекси з шафраном і лимоном

saffron_lemon_cupcakes

За кількістю варіацій рецепта можна судити про його популярність. Лимонні кекси – один з яскравих цьому прикладів. Соковиті, в міру солодкі, з приємною кислинкою – їх хочеться їсти знову і знову, роблячи перерву на чай або каву частіше звичайного. Яскравий лимон відмінно поєднується з шафраном і медом, а кориця, ваніль і гвоздика в сиропі довершують аромат.

На 10 кексів

Тісто:

  • ¼ ч. л. шафрану
  • 2 ч. л. лимонного соку
  • 135 г вершкового масла кімнатної температури
  • ½ стручка ванілі (стручок і насіння)
  • цедра 1 лимона
  • 100 г цукру
  • 2 великих яйця
  • 160 г борошна
  • 7 г розпушувача
  • дрібка солі
  • 180 г натурального йогурту
  • 30 г ядер мигдалю, подрібнених

Сметанний крем:

  • 150 г сметани жирністю від 25%
  • 30 г меду
  • ¼ ч. л. ванільної пасти

Пряний сироп:

  • 90 мл води
  • 40 мл лимонного соку
  • 1 смужка лимонної цедри
  • 1/8 ч. л. шафрану
  • 3 зірочки гвоздики
  • 1 паличка кориці
  • 80 г цукру
  • 45 г меду

Готуємо

  1. Духову шафу розігріти до 180°С (класичний нагрів «верх-низ») або 160⁰С з вентиляційним нагріванням.
  2. У маленькому блюдці змішати шафран з лимонним соком, залишити, поки готується тісто.
  3. У глибокій мисці збити вершкове масло з насінням ванілі і лимонною цедрою до об’єднання. Додати цукор, збивати до кремової текстури. Додати яйця, знову збити.
  4. В зручній мисці змішати борошно разом з розпушувачем і сіллю. Поєднати 1/3 частину борошна з масляно-яєчною сумішшю, розмішати вручну лопаткою до об’єднання. Влити половину йогурту в тісто, розмішати. Продовжити поперемінно додавати борошно і йогурт, кожен раз розмішуючи тісто тільки до об’єднання. Додати лимонно-шафранову суміш, розмішати.
  5. Наповнити формочки для кексів майже доверху тістом. Випікати 20-25 хвилин або до рум’яності і готовності. Перевірити готовність дерев’яною шпажкою, яка при проколюванні кексу посередині повинна вийти сухою.
  6. Тим часом приготувати сметанний крем: змішати всі інгредієнти до однорідності в зручній формі.
  7. Приготувати пряний сироп: скласти всі інгредієнти в невеличкий сотейник, додати порожній стручок ванілі, що залишився після приготування тіста. На середньому вогні довести суміш до кипіння і повного розчинення цукру. Готувати протягом 5-ти хвилин, зняти з вогню. Перед використанням видалити цілі спеції.
  8. Готові кекси потримати у формі 5-7 хвилин, потім перенести випічку на решітку, встановлену на деко або велику нероз’ємну форму. Просочити кекси гарячим сиропом за допомогою м’якої щіточки.
  9. Подавати кекси теплими або холодними зі сметанним кремом і пряним сиропом.

saffron_lemon_cupcakes_collage

Смачного!

Рекомендована техніка:

Вбудована духова шафа Gorenje BO75SY2W-1

Міксер Gorenje ME510W

Катерина Перера

 

 

Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно!  Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *