За кількістю варіацій рецепта можна судити про його популярність. Лимонні кекси – один з яскравих цьому прикладів. Соковиті, в міру солодкі, з приємною кислинкою – їх хочеться їсти знову і знову, роблячи перерву на чай або каву частіше звичайного. Яскравий лимон відмінно поєднується з шафраном і медом, а кориця, ваніль і гвоздика в сиропі довершують аромат.
На 10 кексів
Тісто:
- ¼ ч. л. шафрану
- 2 ч. л. лимонного соку
- 135 г вершкового масла кімнатної температури
- ½ стручка ванілі (стручок і насіння)
- цедра 1 лимона
- 100 г цукру
- 2 великих яйця
- 160 г борошна
- 7 г розпушувача
- дрібка солі
- 180 г натурального йогурту
- 30 г ядер мигдалю, подрібнених
Сметанний крем:
- 150 г сметани жирністю від 25%
- 30 г меду
- ¼ ч. л. ванільної пасти
Пряний сироп:
- 90 мл води
- 40 мл лимонного соку
- 1 смужка лимонної цедри
- 1/8 ч. л. шафрану
- 3 зірочки гвоздики
- 1 паличка кориці
- 80 г цукру
- 45 г меду
Готуємо
- Духову шафу розігріти до 180°С (класичний нагрів «верх-низ») або 160⁰С з вентиляційним нагріванням.
- У маленькому блюдці змішати шафран з лимонним соком, залишити, поки готується тісто.
- У глибокій мисці збити вершкове масло з насінням ванілі і лимонною цедрою до об’єднання. Додати цукор, збивати до кремової текстури. Додати яйця, знову збити.
- В зручній мисці змішати борошно разом з розпушувачем і сіллю. Поєднати 1/3 частину борошна з масляно-яєчною сумішшю, розмішати вручну лопаткою до об’єднання. Влити половину йогурту в тісто, розмішати. Продовжити поперемінно додавати борошно і йогурт, кожен раз розмішуючи тісто тільки до об’єднання. Додати лимонно-шафранову суміш, розмішати.
- Наповнити формочки для кексів майже доверху тістом. Випікати 20-25 хвилин або до рум’яності і готовності. Перевірити готовність дерев’яною шпажкою, яка при проколюванні кексу посередині повинна вийти сухою.
- Тим часом приготувати сметанний крем: змішати всі інгредієнти до однорідності в зручній формі.
- Приготувати пряний сироп: скласти всі інгредієнти в невеличкий сотейник, додати порожній стручок ванілі, що залишився після приготування тіста. На середньому вогні довести суміш до кипіння і повного розчинення цукру. Готувати протягом 5-ти хвилин, зняти з вогню. Перед використанням видалити цілі спеції.
- Готові кекси потримати у формі 5-7 хвилин, потім перенести випічку на решітку, встановлену на деко або велику нероз’ємну форму. Просочити кекси гарячим сиропом за допомогою м’якої щіточки.
- Подавати кекси теплими або холодними зі сметанним кремом і пряним сиропом.
Смачного!
Рекомендована техніка:
Катерина Перера
Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно! Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату. |