Класичний варіант цих шведських булочок з оригінальною назвою «Канелбулар» (Kanelbullar) готується з корицею. А ми давайте поекспериментуємо з начинкою і замість кориці поєднаємо курагу, фісташки і кардамон. Курага чудово сюди підходить: солодка і з приємною кислинкою водночас, вона замінить частину цукру в начинці. Тісто дуже просто готується, воно м’яке і еластичне, з ним легко працювати. Готові булочки м’які, ароматні, повітряні. Про такі кажуть: «немов тануть у роті».
На 15-18 булочок:
Тісто
- 235 мл молока
- 60 г вершкового масла, розтопити
- 75 г цукру
- 7 г сухих дріжджів
- 350-420 г борошна
- ¼ ч. л. солі
Начинка
- 20 г цукру
- 1 ч. л. свіжемеленого кардамону
- 60 г вершкового масла, розтопити
- 100 г очищених несолоних фісташок, порубати
- 100 г кураги, подрібнити
- 1 яйце + 1 ст. л. молока, злегка збити (для змащування булочок)
- мед для подачі (за бажання)
Приготування:
- У невеликому сотейнику змішати молоко, масло і цукор. Нагріти суміш до ~ 40°С. Додати дріжджі, розмішати до повного їх розчинення. Залишити суміш на 10 хвилин для активації (на поверхні повинна з’явитись густа пориста піна).
- У великій ємності змішати борошно (перші 350 г) і сіль. Зробити в центрі воронку, додати молочну суміш. Замісити щільне тісто. Якщо тісто дуже липке, почати додавати по 1 ст. л. борошна і продовжувати вимішувати, поки тісто не стане відставати від стінок. Вимішувати протягом 10-15 хвилин до гладкої і еластичної консистенції.
- Змастити глибоку миску рослинною олією. Тісто скачати в кулю і перекласти в миску. Накрити харчовою плівкою, залишити підходити при кімнатній температурі на ~ 1 годину або до збільшення вдвічі в об’ємі.
- У невеликому блюдці змішати цукор і кардамон.
- Розігріти духову шафу до 200°С (класичний нагрів) або 180°С з вентиляційним нагріванням.
- Тісто обім’яти, розкачати в прямокутний пласт з довгою стороною ~ 50 см, товщиною ~ 3 мм. Змастити поверхню тіста розтопленим вершковим маслом. Залишки масла додати до кураги і фісташок, розмішати.
- Рівномірно посипати поверхню тіста пряною цукровою сумішшю. Поверх розподілити фісташки і курагу.
- Згорнути тісто в щільний рулет. Розрізати рулет на 15-18 частин довжиною ~ 2,5-3 см.
- Розкласти кожного «равлика» в злегка змащену маслом форму для кексів або укласти у велику форму, залишаючи невеликий проміжок між булочками. Накрити харчовою плівкою, дати підійти при кімнатній температурі 45-60 хвилин або до візуального збільшення в об’ємі.
- Випікати булочки в розігрітій духовці протягом 12-15 хвилин або до зарум’янювання і готовності.
- Подавати булочки теплими, поливши медом за бажанням.
Рекомендована техніка:
Катерина Перера
Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно! Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату. |