Простий у приготуванні, ніжний і повітряний, м’який і в міру солодкий кекс з приємною кислинкою ягід. Лимонна нотка освіжає, а кремова шапочка зі збитих вершків надає вишуканого вигляду.
Інгредієнти для кексу 11 х 26 см
10-12 порцій
- 120 г вершкового масла кімнатної температури
- 150 г цукру
- 1 ст. л. лимонної цедри
- 2 яйця кімнатної температури
- 150 г борошна +1 ч. л. розпушувача
- 60 г мигдального борошна *
- 120 г натурального йогурту або сметани
- 150 г свіжих або заморожених ягід (наприклад, ожина і лохина)
* Мигдальне борошно можна приготувати в домашніх умовах, змоловши невеликими порціями мигдальні пелюстки з невеликою кількістю цукру ( цукор додавати той, що зазначений в рецептурі)
Приготування:
- У чаші міксера збити масло, цукор і лимонну цедру до світлого кольору і кремової текстури.
- По одному додати яйця, продовжуючи збивати до повного об’єднання.
- Вручну лопаткою порціями підмішати просіяне разом з розпушувачем борошно,додати мигдальне борошно і йогурт, акуратно розмішати тільки до об’єднання і отримання густого тіста.
- Розігріти духову шафу до 170°С. Дно форми для кексу 11х26 см застелити вощеним папером.
- У форму рівним шаром викласти 1/3 тіста, поверх укласти половину ягід. Викласти половину тіста і залишок ягід, і знову тісто. Розрівняти поверхню.
- Випікати в розігрітій духовці 60-70 хвилин або до зарум’янювання і готовності. Дістати з духовки, залишити в формі на 10 хвилин.
- Тим часом приготувати сироп:
• 1 ст. л. лимонного соку
• 1 ст. л. води
• 30 г цукру - Змішати всі інгредієнти в маленькій каструлі, поставити на середній вогонь і, помішуючи, дати розчинитися цукру і довести суміш до кипіння. Зменшити вогонь і варити сироп ще пару хвилин. Зняти з вогню, дати охолонути 5 хвилин.
- Полити гарячим сиропом поверхню кексу. Дати постояти ще 20 хвилин. Потім кекс можна витягти з форми і дати повністю охолонути.
- Приготувати крем (за бажання):
• 1 ст. л. цукрової пудри
• 50 г ягід
• 250 мл вершків жирністю 35% - Цукрову пудру змішати з ягодами, злегка розім’яти виделкою. Вершки збити до утворення середніх піків. Ложкою підмішати до них ягоди, злегка розмішати. На повністю охолоджений кекс викласти збиті вершки з ягодами. Подавати відразу ж. У такому вигляді бажано вжити кекс в цей же день. Кекс без збитих вершків може зберігатися кілька днів в щільно закритому контейнері або загорнутим в харчову плівку.
Смачного!
Рекомендована техніка:
Катерина Перера
Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно! Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату. |