Готуємо разом міні-пироги з вишневою начинкою

Cook_together_cherry_pies_water

Кожна мить з малечею переносить нас, дорослих, у яскравий світ дитинства. Крокуємо з сином на кухню готувати, а в думках вже лунає знайомий текст віршику:

Падав сніг на поріг,
Кіт зліпив собі пиріг.
Поки смажив, поки пік,
А пиріг водою стік.
Кіт не знав, що на пиріг
Треба тісто, а не сніг.

Так приготування перетворюється у справжнісіньку дитячу гру: тісто замішується, розкачується; майбутні пироги вирізаються кружальцями, наповнюються начинкою і защипуються. Вже в  руках тримаємо напоготові пензлик, яким зробимо декілька мазків і розфарбуємо поверхню пирогів яєчним жовтком.

hand_and_pies_water

Тісто «на швидку руку» і «мамі на замітку», що передбачає різноманітні варіації начинок – від солодких до пікантних. Коли зовсім бракує часу, спекти можна і один великий пиріг. Ідея невеличких порційних пирогів приваблює в першу чергу своєю зручністю для дитячих ручок.

Міні-пироги з вишневою начинкою

Для тіста

  • 320 гр. борошна (або 2 ст. на 240 мл.)
  • ½ ч.л. солі
  • ½ ч.л. розпушувача
  • 150 гр. охолодженого масла нарізаного кубиками (або 1 стакан на 240 мл.)

Начинка

  • 400 гр. свіжої або замороженої вишні
  • 2 ст.л. цукру
  • 80 мл. води
  • паличка кориці
  • 1 ст.л. крохмалю

Готуємо

  1. У зручній ємності змішати борошно, сіль і розпушувач. Додати охолоджене, нарізане кубиками масло і перетерти суміш руками або за допомогою комбайна в крихту. Влити сметану і замісити м’яке тісто. За необхідності підсипати борошно, якщо тісто все ще сильно липке.
  2. Робочу поверхню припорошити борошном і розкачати тісто в форму прямокутника (20 × 25 см.) Злегка присипати поверхню розкачаного тіста борошном і скласти тісто втричі (так якщо б потрібно було відправити лист форматом А4). Повернути тісто на 90 градусів і знову розкачати в прямокутник, присипати борошном і ще разок скласти втричі. Готове тісто загорнути в харчову плівку і відправити в холодильник як мінімум на 30 хвилин.
  3. Для начинки відокремлюємо вишню від кісточок, кладемо в каструльку, додаємо цукор, воду і паличку кориці. На повільному вогні доводимо суміш до кипіння і проварюємо 5 хвилин. Тонкою цівкою вливаємо крохмаль, попередньо розведений в 2-3 ст.л. злегка охолодженої рідини з вишень.
  4. Виставляємо температуру в духовій шафі на 200С °
  5. Охолоджене тісто розкочуємо товщиною в 2-3 мм на посипаній борошном робочій поверхні. Вирізаємо рівну кількість кружечків Ø 8 см.
  6. Окремо в ємності збиваємо одне яйце з 1 ст.л. молока або води. Ця суміш знадобиться для змащування пирогів.
  7. Начинку викладаємо в центр кружечка, краї тіста промазуємо яєчно-білковою сумішшю і накриваємо другим кружечком. Краї готового пирога защипуємо за допомогою вилки, змащуємо верхівку яєчною сумішшю і робимо пару надрізів для виходу пари.
  8. Перекладаємо пироги на деко, застелене пекарським папером, і випікаємо 15 хвилин або до утворення рум’яної золотистої скоринки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *