Як і в Україні, так і у Словенії здавна існує традиція фарбування яєць до великодніх свят. На сьогодні існує багато різних технік як фарбування, так і розписування яєць. Писанки – то взагалі справжні витвори мистецтва. Я ж пропоную простий і найбільш органічний метод фарбування, який тим не менш залишається сучасним та неповторним.
Що необхідно
- яйця
- холодна вода
- 2-3 жмені лушпиння цибулі
- клаптики нейлону
- природні матеріали: листя, пряні трави, пелюстки квітів
1.Лушпиння цибулі залийте холодною водою.
2.Підготуйте яйця до фарбування: гарненько промийте їх та просушіть.
3.Оберіть листочок або квітку, відбиток від якої бажаєте залишити на крашанці. Закріпіть малюнок, обернувши яйце нейлоновим клаптиком. Повторіть теж саме з залишком яєць.
4.Помістіть яйця у воду з лушпинням, доведіть до кипіння.
Зменште вогонь та продовжуйте варити яйця протягом 15 хвилин. Для більш насиченого кольору можна проварити яйця в лушпинні довше, але смакові властивості можуть бути втрачені. Звареним яйцям дайте час трішки охолонути, потім зніміть з них нейлонову обгортку. Готові крашанки для блиску можна змастити рослинною олією.
Рекомендована техніка:
|
Petra Podbevsek
Будучи релігійними чи ні, все словенці готують великодні страви до свята. Традиційне тріо складається з Potitsa , крашанок і шинки, запеченій в тісті з хроном. Кожна страва символізує страждання Ісуса Христа.*
Відверто скажу, що готувала традиційні словенські страви вперше. До того як поїхати за кордон, вдома в приготуванні можна було заручитись підтримкою бабусі, тітки, сусідки… Зараз, проживаючи в Україні і не маючи такої допомоги від родини, я вирішила, що настав час спробувати і приготувати великодні страви самостійно. Виклик прийнятий! *Символи:
|
One response