Створена та популяризована французами сирна дошка – це досконала пропозиція як для дружньої компанії, так і для романтичної вечері. Сир відмінно поєднується з джемами, гірчицею, сухофруктами, медом, горіхами і звичайно ж вином, хоча, наприклад в Німеччині та Голландії, сир запивають пивом. Та незалежно від того, коли і з чим Ви вирішили подати сирну дошку, необхідно пам’ятати кілька важливих правил.
Вибір сиру
- Компонуючи сирну дошку дотримуйтесь однієї з двох популярних стратегій: або зробіть акцент на різноманітності, обравши сири в якомога ширшому смаковому спектрі, або створюйте тематичну сирну тарілку, наприклад сири французькі чи італійські, з коров’ячого, козячого або овечого молока, свіжі або зрілі.
- Сири на дошці розташовуйте згідно годинникової стрілки, умовно розділивши дошку як циферблат, починаючи від 12 год. свіжі сири з ніжним смаком ( напр. Моцареллу, Фету, бриндзу) та м’які ( Брі, Камамбер), поступово за рухом стрілки годинника до сирів напівтвердих (Гауда, Чеддер, Емменталь), твердих (Пармезан, Пекоріно) та з пліснявою (Горгонзола, Рокфор, Стілтон). Таким чином куштуючи свіжі сири на початку, наші смакові рецептори будуть в стані оцінити сири з глибоким та виразним смаком.
- Кількість сирів на дошці повинна бути непарною: 3,5,7 і тут дуже важливо не переборщити з кількістю, як поданих сортів так і розмірами шматочків сиру.
- Якщо плануєте подачу сирної дошки без основного прийому їжі, як легку вечерю з вином та іншими закусками, розраховуйте близько 50 г кожного виду сиру на особу, якщо ж це подача у французькому стилі, між основною стравою та десертом, можна обмежитись 30 г.
- Вибираючи сири для сирної дошки керуйтеся питаннями якості, а не кількості. Навіть кілька шматочків сиру гарної якості залишать приємні спогади, а смак низькосортних сирних виробів не в змозі заглушити й найкраще вино.
Подача сирної дошки
- Для подачі сиру зовсім не обов’язково купувати спеціальну сирну дошку з набором ножів, підійде будь-яка охайна дерев’яна або керамічна дошка, широке плоске блюдо.
- Залежно від кількості сортів сиру та додатків на дошці повинно бути достатньо місця, щоб сири не лежали впритул один до одного.
- Сири потрібно залишити при кімнатній температурі мінімум за одну годину перед запланованою подачею, сири з пліснявою мінімум за 30 хвилин.
- До кожного виду сиру бажано подати окремий ніж або безпосередньо перед подачею самостійно нарізати сири на менші шматочки. М’які сири та сири з пліснявою легше нарізати підігрітим ножем.
- На шматочках сиру можна закріпити маленькі прапорці з зазначенням сорту або місця походження.
Вибір додатків до сиру
- На дошці до сиру гарним доповненням будуть підсмажені горіхи( волоські, мигдаль чи фундук), свіжі фрукти та ягоди (персики, інжир, абрикоси, виноград, яблука та груші), сухофрукти ( родзинки, курага, фініки, в’ялена вишня або журавлина), джеми, мармелад та мед.
- Хрусткі хлібці, шматочки багета, крекери або хлібні палички.
- Додатки до сиру також можна підібрати тематично, наприклад, до італійських сирів ? Моцарелла, Рікотта, Горгонзола, Пармезан, Пекоріно, Грана Падано) прекрасним доповненням будуть оливки, в’ялені помідори, хлібні палички (гріссіні) та доброї якості оливкова олія.
- Пам’ятайте, що в центрі уваги повинен бути сир, а додатки лише для того, щоб підкреслити його смак.
Нехай вдало підібрані сири додадуть нотку елегантності та вишуканості вашим зустрічам з рідними, близькими та коханими людьми.
Готуйте з любов’ю!
Дана Мацюк
|
Природнє відчуття фуд стилю і страви, які хочеться відтворити на власній кухні, захоплюють і вже не залишають байдужим. |