Торт “Червоний оксамит”

red_velvet_cake

Цей вишуканий десерт варто приготувати до особливої святкової події. Яскравий, насичено червоний бісквіт зі сніжно-білим кремом не залишить жодного байдужим. Перш за все, класичний оксамитовий торт повинен мати виразний шоколадний смак, але в гонці за насиченим червоним кольором багато хто нехтує кількістю какао і тим самим погіршує кінцевий результат. До того ж, шоколадні бісквітні коржі, в міру своєї щільності, потребують обов’язкового просочення. Саме тому з’явилася ідея не зовсім класичного варіанту цього славетного торта: з відчутним шоколадним смаком, соковитими і ніжними бісквітами та червоним вином, що надає торту багатшого смаку і насиченого червоного кольору.

Складові

для торту діаметром 15 см

Бісквіт

  • 300 г борошна
  • 35 г какао-порошку
  • ½ ч. л. солі
  • 1 ч. л. соди 
  • ⅔ ч. л. меленої кориці
  • 1 ½ ч. л. червоного гелевого харчового барвника
  • 60 мл сухого червоного вина 
  • 2 ч. л. ванільної есенції
  • 200 г кефіру або натурального йогурту 
  • ½ ч. л. яблучного або винного оцту
  • 280 г рослинної олії + для форм
  • 280 г цукру
  • 120 г / 2 великих яйця

Крем

  • 200 г сирного сиру кімнатної температури
  • 140 г / 4 яєчних білка
  • 200 г цукру
  • 220 г вершкового масла кімнатної температури, порізати на кубики
  • 1 ½ ч. л. ванільного екстракту

Оздоблення

  • 20 г свіжої або замороженої журавлини
  • 20 г яєчного білка
  • 20 г цукру
  • червоний харчовий барвник

Готуємо:

  1. Розігріти духовку до 180⁰С (класичний нагрів) або 160⁰С з вентиляційним нагріванням. Злегка змастити дві роз’ємні форми діаметром 15 см олією і застелити дно пергаментом.
  2. У велику ємність просіяти борошно, какао, сіль, соду і корицю. В окремій невеликій ємності або мірній склянці змішати барвник, вино, ванільну есенцію, кефір і оцет.
  3. У чаші міксера збити масло з цукром до утворення густої маси, близько 5 хвилин. По одному додати яйця, кожен раз збиваючи до повного об’єднання і однорідності. Додати кефірну суміш і знову збити.
  4. Вручну за допомогою лопатки порціями підмішати в тісто борошняну суміш.
  5. Розподілити тісто по підготовленим формам в рівних кількостях (по ~ 650 г). Випікати в розігрітій духовці 30 – 40 хвилин або до готовності бісквітів: при проколюванні бісквітів в центрі дерев’яна шпажка повинна вийти сухою.
  6. Дістати бісквіти з духовки, залишити в формах на 10 – 15 хвилин, потім дістати з форм і дати повністю охолонути на решітці.
  7. Поки вистигають бісквіти, приготувати крем. Поставити на вогонь невелику каструлю, на ⅓ заповнену водою, довести до помірного кипіння. Збити сирний сир до консистенції крему. В окремій невеликій жароміцній посудині віночком змішати білки з цукром, поставити ємність на водяну баню і, постійно енергійно розмішуючи, довести масу до 60 – 65⁰С, до утворення нещільної піни і повного розчинення цукру. Зняти з водяної бані і збити білкову суміш в міцну піну – меренгу, 7 – 10 хвилин.
  8. Коли меренга охолоне, не припиняючи збивати, невеликими порціями додати масло, кожен раз збиваючи до повного об’єднання. Після додавання всього масла збити крем на високій швидкості до густої консистенції, додати ванільний екстракт і знову збити. На низькій швидкості міксера порціями додати в крем сирний сир і після додавання всієї кількості збити на високій швидкості до однорідності.
  9. Приготувати зацукровану журавлину. Кожну ягоду по черзі занурити в білок, струсити надлишки і обваляти в цукрі. Перекласти на решітку і дати підсохнути.
  10. Зрізати з бісквітів нерівний верх, розрізати навпіл по горизонталі. На перший бісквіт нанести крем шаром 6 – 8 мм, вирівняти, зверху покласти наступний бісквіт. Повторити послідовність кроків, закінчивши бісквітом. Тонким шаром нанести крем на верхівку і боки торта, відправити в холодильник на 15 – 20 хвилин. Нанести «фінішний» шар крему, розрівняти шпателем. Нанести на шпатель трішки червоного барвника і ще раз пройтися по боках торта, залишаючи таким чином червоні сліди. Залишок крему перекласти у кондитерський мішечок з обраною насадкою і прикрасити поверхню торта візерунком по всьому колу. Викласти зацукровані ягоди журавлини.

Запрошуйте гостей і пригощайте їх вишуканим десертом 🙂

Рекомендована техніка:

Вбудована духова шафа Gorenje BO637INI

Кухонна машина Gorenje MMC1500IY

Катерина Перера

 

 

Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно!  Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *