Краківський сирник

Krakowskiy_syrnik

Краківський сирник – невід’ємний атрибут великодніх свят, гордість досвідчених господинь та класика польської кухні. Сирники випікали ще старожитні елліни та римляни, до Польщі рецептура проникла завдяки кондитерам Jana III Sobieskogo, котрі ублажали піднебіння короля під час його бойових походів. Додавши до традиційного віденського сирника основу з пісочного тіста та характерну “сіточку” на поверхні кондитери створили сирник краківський. В культурній столиці, серед заможних дворян та шляхти, десерт швидко завоював популярність.

Цей сирник я печу за рецептом моєї свекрухи, в її записничку рецептів зовсім небагато, але вони досконалі. Починаючи від найпростішого дріжджового пляцка, закінчуючи кексом з родзинками та горіхами. І цей сирник не виняток, мені часто доводиться про нього мріяти, протягом посту, перед Великоднем. Такий сирник не належить, бодай же, до швидких у приготуванні, одна лише думка про власноруч тричі мелений сир гасить ентузіазм. Але вже перший шматочок ідеально ніжного, кремового сирника з запаморочливим ароматом цитрусових винагороджує в стократ мої старання.

На тортівницю Ø 25 см 

Для пісочного тіста:

  • 250 г пшеничного борошна
  • 125 г охолодженого вершкового масла
  • 100 г цукрової пудри
  • 1 яйце
  • пакетик ванільного цукру
  1. З поданих складників замісити однорідне пластичне тісто, сформувати кулю, обгорнути харчовою плівкою та залишити в холодильнику на 1 год.
  2. Вийняти тісто з холодильника, відрізати 1/3 та покласти назад у холодильник. Решту тіста розкачати на злегка присипаній борошном стільниці та перекласти у форму, попередньо вистелену папером для випічки  (тістом вистелити лише дно). Понадколювати виделкою.
  3. Випікати основу в розігрітій до 170°С духовці протягом 15 хвилин. Охолодити.

Для сирної маси:

всі складники кімнатної температури

  • 1 кг домашнього сиру
  • 100 г вершкового масла (м’якого)
  • 6 яєць
  • 250 г цукру (200г+50г)
  • 100 г родзинок
  • 2 ст. л. крохмалю
  • 50 г апельсинових цукатів
  • 2-3 ст. л. молока
  1. Сир тричі перетерти через дрібне сито. Жовтки відділити від білків.
  2. Масло збити з цукром (200 г) на пухку однорідну масу, по одному додавати жовтки, продовжуючи збивати на найнижчих оборотах.
  3. Яєчну масу додати до сиру, вимішати. Всипати родзинки, цукати та крохмаль. Ще раз обережно вимішати.
  4. До білків додати дрібку солі і збити до м’яких піків, збільшити швидкість міксера і поступово досипаючи цукор (50г) збивати до стійких піків.
  5. Обережно ввести білки в сирну масу (найкраще зробити це за 2-3 прийоми), вилити на випечену пісочну основу, лопаткою вирівняти поверхню.
  6. Решту пісочного тіста розкачати на стільниці, вирізати смужки та викласти ними сіточку на поверхні сирника, змастити молоком.
  7. Випікати в розігрітій до 170°С духовці протягом 50-60 хв. Охолодити в духовці, злегка відчинивши дверцята, на ніч залишити в холодильнику.

Для цукрової глазурі: 

  • 1/2 склянки цукрової пудри
  • 2-3 ст. л. лимонного соку

Вимішати цукрову пудру з лимонним соком до однорідності, полити охолоджений сирник.

Смачного!

Рекомендована техніка:

Вбудована духова шафа Gorenje BO53CLI

Міксер Gorenje M605B

Дана Мацюк

 dana

 

 

Природнє відчуття фуд стилю і страви, які хочеться відтворити на власній кухні, захоплюють і вже не залишають байдужим.
Зі слів Дани, кухня і приготування страв це як відчути себе художником, тільки замість мольберта і пензлів, в руках опиняються кухонні прибори. І кожний виважений рух, як медитація, як мазок фарби. Це віддання частинки себе у смачному тістечку, або запашному борщику.
Автор кулінарного блогу Source of taste.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *