Вирушаєте на тривалу прогулянку? Не забудьте про корисні закуски.

open_sandwiches_ig
Подихати свіжим повітрям на прогулянці або в поході завжди чудово. Але ніколи не робіть цього натще й не псуйте свої зусилля шкідливою їжею або напоями.

Готуючись до пішої прогулянки, мало хто замислюється про приготування корисної страви — натомість більшість задовольняється сендвічами й готовими закусками. Але ж і сендвіч може забезпечити збалансоване харчування в дорозі, якщо приготувати його правильно.

Хоча брати в дорогу забагато сендвічів небажано, є певні аспекти, яким слід приділити першочергову увагу, особливо якщо ви рушаєте в похід із дітьми. Дорослі зазвичай забувають, що у дітей шлунки маленькі, тож варто підготувати багато невеликих, але поживних страв.
Загорніть усі маленькі сендвічі в паперові рушники (замість шкідливої фольги!) і, якщо змога, покладіть їх у термопакет або охолоджений рюкзак. Для тривалих походів незайвим буде заморозити пляшки з водою за день до початку подорожі. Так вміст рюкзака лишатиметься прохолодним у день походу. Сендвічі й закуски, що швидко псуються, бажано з’їсти в першій половині дня. Інші продукти, як-от фрукти, овочі, горіхи, домашнє печиво тощо, можна вжити в другій половині дня.

Як приготувати корисну закуску або сендвіч у дорогу?

Почнемо із засад. Найкращим вибором буде хліб із несіяного борошна. Але житній хліб також може стати непоганою заміною пшеничного хліба, якщо ви робите свій перший корисний сендвіч.

Щодо корисної начинки, тут існує безліч варіантів. Замість стандартних паштетів і салямі, сумнівних з погляду тривалості зберігання й харчової цінності, спробуйте такі комбінації:

  • спред із нуту або домашнього сиру з листям салату або руколи;
  • спред з авокадо й меленим часником і свіжими помідорами;
  • арахісове масло із солодким перцем або тертою морквою;
  • скибка сиру або варене яйце чи омлет і помідори;
  • форшмак (розім’ята запечена або консервована риба, домашній сир і спеції, змішані в однорідний спред) зі скибками огірка;
  • для м’ясної начинки підійде прошуто (вибирайте продукт без домішок — до складу мають входити лише свинячі стегна й сіль);
  • або смажене м’ясо (обов’язково в поєднанні з овочами).

Якщо ви вирішили робити сендвічі, ідея полягає в тому, щоб покласти в них якомога більше овочів. Завжди можна про всяк випадок взяти з собою додатковий контейнер з овочами. Овочі також допоможуть уникнути надмірної спраги в дітей після сендвічів. Якщо ви вперше робите корисну закуску для пішої прогулянки, спробуйте різні начинки потрохи.

Також важливо подати дітям приклад, отже ви теж маєте з насолодою вживати овочі.

Корисні продукти — основа корисних страв

Майже будь-яку страву можна приготувати здоровим способом. Це набагато простіше, ніж здається — вам лише треба замінити шкідливі інгредієнти більш корисними. Наприклад, можна спекти булочки або кекси, замінивши в знайомих рецептах звичайне борошно корисним непросіяним або вівсяним борошном. Замість цукру для підсолоджування можна використати фрукти чи мед, а олію замінити вершковим маслом або зменшити кількість жиру наполовину. Додавши овочі й трохи сиру, ви навіть можете зробити солоні кекси. Як ви, напевне, зрозумієте після кількох походів або подорожей, булочка й шматочок фрукта може бути смачною та зручною закускою.

Не забувайте про воду!

Під час походів дуже важливо пити воду. Експерти рекомендують вживати воду регулярно, адже коли виникає спрага, уже занадто пізно — ваше тіло вже зазнало шкоди. Корисно робити маленькі ковточки води кожні 15 хвилин або пів години.

Не любите воду? Додайте до неї лимонний сік і трохи меду або спробуйте охолоджений домашній чай із медом. Якщо вашу дитину часто нудить, додайте в напій імбир.
А як щодо соків? Краще обійтися без них. Якщо ви або ваша дитина не уявляєте походу чи подорожі без соку, віддайте перевагу 100-відсотково натуральним фруктовим сокам і розбавте їх водою (бажано в такому співвідношенні: 2 частини води на 1 частину соку).
Бажаємо вам приємних, безпечних і корисних походів!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *