Ангельський бісквіт

angelfood_cake

Цього разу варіація бісквіта під романтичною назвою “Angels food cake” – легкий, білосніжний, як хмаринка, бо без жовтків і частина борошна замінена крохмалем. І вперше я вирішила зробити шоколадне пташине молоко, і воно просто фантастичне, бо мені завжди класичний варіант видавався надто солодким, а тут какао дуже гарно “гасить” гіркотою.

Складові:

Коржі:

  • 5 яєчних білків
  • 120 г цукру
  • 120 г борошна
  • 30 г кукурудзяного крохмалю
  • Опціонально – чай + ром або інша рідина на ваш розсуд

Пташине молоко:

  • 3 яєчні білки
  • 5 г агар-агару
  • 150 мл води
  • 200 г цукру
  • 200 г вершкового масла кімнатної температури
  • 4 ст. л. какао

Оздоблення:

  • 100 г чорного шоколаду
  • 50 г вершків
  • порошок-какао

Інвентар: силіконова лопатка, папір для випікання, форма діаметром 16 см.

Готуємо:

  1. Гріємо піч до 200 С. Змащуємо форму маслом, притрушуємо борошном, зайве висипаємо. Відмірюємо борошно і крохмаль, бажано просіяти. Збиваємо міксером білки в густу піну, потрохи додаючи цукор (по 1-2 ложці). Коли піна буде міцною, всипаємо борошняно-крохмальну суміш і обережно, знизу вгору перемішуємо лопаткою до повної однорідності. Не бійтеся, що білки опадуть, краще енергійніше перемішувати, ніж обережно і довше, тоді вони точно сядуть.
  2. Тісто виливаємо у форму, розрівнюємо, ставимо у піч. Випікаємо 5 хвилин при 200С, потім зменшуємо до 180 С і тримаємо ще 15-20 хвилин, перевіряємо шпажкою.
  3. Даємо готовому бісквіту охолонути, розрізаємо на коржі, розкладаємо на решітці і поливаємо чаєм з ромом, щоб коржі були вологі, але не надто мокрі, бо їх буде дуже незручно складати. Можна не просочувати, але бісквіт у торті може бути сухим, а суфле його, на відміну від кремів, не покращить.
  4. Вимиту і висушену форму простеліть по дну і стінках папером для випічки і покладіть на дно нижній корж
  5. Для суфле замочіть 5 г агару у 150 мл води. Дайте постояти хвилин 20. Відміряйте у товстостінну каструльку 200 г цукру, залийте агаровою водою і виварюйте на середньому вогні до утворення сиропу, коли з ложки тягнутиметься стрічка, а не крапатимуть окремі краплі. Вимкніть.
  6. Тим часом, збийте в одній мисці масло з какао – дуже рекомендую спочатку розім’яти какао з маслом ложкою, бо можна потім довго відтирати кухню від тонкого шару какао.
  7. В іншій, більшій мисці збийте білки в густу піну, і не вимикаючи міксер, починайте заливати в білки тонкою цівкою гарячий сироп. Яєчна маса збільшиться майже вдвічі, зважайте на це під час вибору миски. Коли сироп закінчився, додайте шоколадне масло і перемішайте.
  8. Вилийте частину суфле на перший корж, покладіть середній, ще шар суфле, верхній корж і знов суфле. Потримайте з годину у холодильнику.
  9. Оздоблення. Можна і не прикрашати насправді, але ж має бути красиво 🙂 Розтопіть шоколад з вершками, розмішайте до однорідності, дайте вистигнути і потримайте годинку в холодильнику. Ложечкою наберіть, по можливості, однакових вісім грудочок шоколаду і обваляйте їх у какао. Решту шоколаду знов розігрійте, і приклейте з його допомогою шоколадні трюфелі на торт і за бажання полийте верхівку торту шоколадом.

angelfood_cake_collage

Смачного!

Рекомендована техніка:

Вбудована духова шафа Gorenje BO637E30XG

Компактна склокерамічна поверхня Gorenje ECT330CSC

Міксер-блендер Gorenje HBX485QW

Lana Svitankova

 

Lana-Svitankova

 

Зі слів Лани, задоволення від готування приходить тоді, коли є з ким розділити результати трудів на кухні. В житті неймовірно енергійна, сповнена нових ідей Лана з першого речення захоплює читача характерним для неї неповторно легким та дружнім стилем написання публікацій. Автор кулінарного блогу “Travel, eat, make a pic of it”, що в перекладі “Їж, подорожуй і фотографуй”. Блог присвячено не тільки оригінальним ідеям з приготування , а й замальовкам від захоплюючих подорожей, відвідування цікавих місцин.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *