Добірка нехитрих підказок, які стануть у нагоді на кожній кухні.
Свіжу зелень (петрушку, кріп, базилік, кінзу) можна зберігати як квіти: поставити в склянку з водою і тримати на кухонному столі чи підвіконні. По-перше, це красиво. А, по-друге, це дозволить травам бути свіжими на пару днів довше, ніж в холодильнику.
Не слід зберігати в холодильнику помідори, персики, картоплю, цибулю, часник, хліб і каву. Холодна температура вбиває смак і текстуру цих продуктів.
Більш здорова альтернатива панірувальним сухарям – дрібно колоті горіхи, наприклад, мигдаль.
Перед нарізкою м’якого сиру ніж із тонким лезом необхідно змочувати в гарячій воді. Так продукт буде менше прилипати і кришитися.
Кожен раз, коли вмикаєте духовку, подумайте, що ще можна запекти одночасно з основною стравою. Адже місця всередині повно, чому б не приготувати одразу дві страви?
Гарячі страви, які сервіруються в холодні тарілки, миттєво втрачають свою свіжість. Нагрійте тарілки в духовці при температурі 65 градусів протягом 10 хвилин або помістіть посуд у спеціальний ящик з підігрівом. Ви відчуєте істотну різницю смаку. З іншого боку, салати краще подавати на холодних тарілках. Для цього їх необхідно трохи потримати в морозилці.
Макарони або рис, які ви вирішите з’їсти без жирних соусів і підлив, стануть трішки цікавіше, якщо, підсмажуючи їх на сковорідці, ви розіб’єте туди сире яйце, а потім ретельно все перемішаєте.
Переварили м’ясо? Не біда. Треба лише нарізати його тонкими скибочками, покласти на тарілку, а зверху покласти помідори та цибулю. Потім додайте трохи олії, лимонного соку чи оцту – і м’ясо поверне втрачену вологу і жирність.
Не викидайте сирні скоринки. Якщо додати їх до супу, це надасть страві пікантний аромат. Просто покладіть скоринки в каструлю на початку приготування, а наприкінці дістаньте ложкою.
Перець чилі славиться своїми антибактеріальними якостями. Тому додавайте гострий соус у піцу або м’ясне рагу, що лишилися після вечері: так продукти довше протягнуть в холодильнику, та й смак наступного дня стане виразнішим.
Усі інгредієнти при готуванні укладайте в один шар. Це дозволить їм легко змішуватися. Якщо каструля або сковорода переповнені продуктами і рідиною, необхідно буде набагато більше часу на приготування страви. І тому смак їжі погіршиться. Пам’ятайте: чим довше їжа знаходиться на вогні, тим гірше стає її смак.
Якщо ви не можете знайти який-небудь інгредієнт, забудьте про нього або ж замініть на щось інше. Все одно буде смачно!
Завжди готуйте рибу шкірою до низу. Шкіра зберігає м’ясо від висихання, дозволяє йому стати м’яким. П’ять хвилин тушкуйте або смажте рибу на тій стороні, де є шкіра, а потім можете перевернути і довести до готовності.
Перед тим, як вичавити лимон або апельсин, покладіть їх на 15 секунд в мікрохвильову піч. Так фрукти дадуть майже вдвічі більше соку.
Щоб баранина не мала «специфічного» запаху, замочіть її на ніч у холодній воді.
Занурюйте макарони лише в інтенсивно киплячу воду, причому в самий центр каструлі, де вода кипить найбільш бурхливо. Зануривши макарони в воду, слід збільшити вогонь, щоб знову швидко довести воду до кипіння. Під час варіння не потрібно накривати каструлю кришкою. Кожні три хвилини макарони потрібно помішувати. Не додавайте олію в воду при варінні макаронів. Це зробить їх слизькими, а соус буде стікати з них. Макарони просто не встигатимуть його увібрати в себе. Щоб паста не стала сухою і липкою, завжди лишайте трохи води, коли зливаєте її з каструлі з макаронами.
Лайфхак про воду з макаронів. Не зливайте всю воду після варіння, залиште одну склянку. Додайте цю рідину в соус по мірі необхідності. Крохмаль, який міститься у макаронній воді, допоможе соусу краще загуснути і добре змішатися з макаронами.
Готуйте у задоволення!
Маша Сердюк
|
Письменниця, журналіст, сценарист телебачення, кулінарний блогер. Схиблена на смачній їжі. Переконана, що шлях до серця пролягає через шлунок не лише в чоловіків. Колекціонує рецепти котлет – знає більше 100 варіацій цієї страви. Пише про них та інші смаколики в своєму блозі “Котлетка” kotletka.com.ua |
цікаві рекомендації,хороша інформація.
Корисні поради. Дуже дякую.