Полунична галета

strawberry_galette

Галетою називають популярну страву французької кухні. Це відкритий пиріг із начинкою з надзвичайно простого у приготуванні тіста, яке прекрасно тримає форму і зберігає соковиту начинку. Галета може бути солодкою (з начинкою із джему, сиру, ягід, фруктів) або солоною (з сиром, м’ясом, овочами). У Франції галети особливо поширені в сільських бістро, також їх частенько готують на фермах до вечері. З одного виду тіста випікають одну галету до обіду (скажімо, з овочами, сиром і зеленню або м’ясом), а іншу, солодку – на десерт.

Готується французька галета дуже швидко: замішується тісто, розкачується круг, який заповняють начинкою, а краї просто загинаються. Пів години у духовці – і пиріг готовий.

Тісто:

  • 210 г борошна
  • 2 ч. л. цукру
  • 150 г вершкового масла, нарізати на шматочки
  • 2-4 ст. л. крижаної води

Начинка:

  • 50 г меленого мигдалю, злегка підсмаженого
  • 1 ст. л. борошна
  • 60 г цукру
  • 700 г полуниці

Готуємо:

  1. Розігріти духову шафу до 200°С.
  2. Змішати борошно і цукор, додати вершкове масло і розтерти руками або за допомоги кухонного комбайна до розсипчастої текстури.
  3. Поступово вливати крижану воду і замішувати, поки тісто не схопиться. Сформувати тісто в кулю і покласти у холодильник на пів години.
  4. Промити і просушити полуницю, відірвати плодоніжки і розрізати ягоди на двоє, покласти у миску.
  5. Змішати мигдаль, борошно і цукор.
  6. Розім’яти руками охолоджене тісто у товсту паляницю, покласти на аркуш паперу для випічки і розкачати у тонкий корж так, щоби був за діаметром більшим аніж сама форма. Корж разом із папером викласти у круглу форму для пирога діаметром щонайменше 27 см.
  7. Суміш із мигдалем з’єднати з полуницею і перемішати. Викласти полуницю на корж, загнути краї, що виступають, до середини і випікати поки скоринка не стане золотистою і хрусткою – від 25 до 30 хвилин.
  8. Подавати теплим з підсолодженими збитими вершками, приправленими ваніллю, або корицею, або ж лимонним соком.

Смачного!

strawberry_galette_

Рекомендована техніка:

Вбудована духова шафа Gorenje BO635E11X

Комбайн Gorenje SBR800HC

Європейська кухня з Іриною Чорній

 

European_kichen

 

 

Для шеф-кухаря Ірини Чорній кухня різних країн світу –  це свого роду путівник, через який можна пізнати інші культури, традиції та “посмакувати” ними. ЇЇ кулінарний блог “Європейська Кухня” – це запрошення до спільної подорожі Європою. У ньому Ви знайдете не лише рецепти, але й кулінарні історії, легенди та секрети кухні різних країн Європи. Це також запрошення відкривати для себе нові смаки, готувати, творити, фантазувати і відчувати радість від того, що приготована Вами страва просто неперевершена!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *