Смак яскравого представника цитрусових – лимону, – у цьому десерті довершено відтіняється ваніллю і білим шоколадом. Солодкий смак лише доповнює тонкий цитрусовий аромат, тим самим унеможливлює спробу відмовити собі хоча б в одному шматочку цього лимонного шедевру.
Складові:
на торт діаметром 15 см.
Для заварного лимонного крему:
- 1 яйце
- пів чайної ложки лимонної цедри
- 40 мл соку лимону
- 50 г цукру
- 35 г вершкового масла
Для заварного крему з білим шоколадом:
- 200 г шоколаду ( розламати на шматочки)
- 100 г вершкового масла ( нарізати на кубики)
- 2 яйця
Для лимонно-ванільного крему:
- 150 г вершкового масла кімнатної температури
- 400 г заварного крему з білим шоколадом
- 85 г заварного лимонного крему
- 1 ч. л. ванільної пасти або насіння половинки стручка ванілі
- пів чайної ложки лимонної цедри
Для лимонних бісквітів:
- 140 г білого шоколаду, дрібно порубати
- 105 г вершкового масла кімнатної температури
- 200 г цукру
- 5 яєчних жовтків кімнатної температури
- 1 ч. л. лимонної цедри
- 250 г борошна
- 3 ½ ч. л. розпушувача
- ½ ч. л. солі
- 200 мл молока кімнатної температури
- 1 ч. л. ванільного екстракту
Для оздоблення:
- кольоровий цукор
- їстівні золотисті пластівці
Корисна порада: у цьому рецепті важливо використовувати натуральний білий шоколад з вмістом какао-масла.
Готуємо:
- Приготувати заварний лимонний крем. Поставити на вогонь невелику каструлю, наповнену на третину водою, довести до слабкого кипіння. В жароміцній чаші вінчиком змішати яйце, лимонну цедру і сік, цукор. Поставити на водяну баню і, постійно енергійно розмішуючи, довести масу до 75˚С, до повного розчинення цукру, гладкості і легкого загустіння. Зняти з водяної бані, підмішати вершкове масло. Накрити харчовою плівкою так, щоб покрити поверхню крему. Дати охолонути до кімнатної температури, потім охолодити в холодильнику мінімум 1-1,5 години.
- Приготувати заварний крем з білим шоколадом. У жароміцну чашу скласти білий шоколад і вершкове масло. Розтопити на водяній бані або імпульсно в мікрохвильовій печі (по 30 секунд на повній потужності, розмішуючи масу в інтервалах) до повного розчинення інгредієнтів і до отримання гладкої, блискучої маси. Дати охолонути. Вінчиком підмішати в масу яйця. Підготувати водяну баню. Готувати крем таким же чином, як і лимонний. Дати охолонути до кімнатної температури, потім охолодити в холодильнику, розмішуючи кожні 20 хвилин ложкою до невеликого загустіння, близько 1 години.
- У чаші міксера збити вершкове масло до густої, кремоподібної консистенції, 3-5 хвилин. Невеликими порціями додати заварний крем з білим шоколадом, кожен раз збиваючи до однорідної консистенції крему. Додати заварний лимонний крем, ванільну пасту і лимонну цедру і знову збити до повного об’єднання. До використання крем зберігати в холодильнику. Перед використанням ще раз збити.
- Підготувати дві роз’ємні форми діаметром 15 см: змастити дно рослинним маслом і застелити пергаментом. Розігріти духовку до 170˚С (класичний нагрів) або 150 ˚ з вентиляційним нагріванням.
- Скласти білий шоколад в невелику жароміцну посудину, розтопити на водяній бані або імпульсно в мікрохвильовій печі (по 30 секунд на повній потужності, розмішуючи масу в інтервалах) до отримання гладкої, блискучої маси.
- Збити вершкове масло з цукром до пишної кремоподібної консистенції, 3-5 хвилин. По одному додати жовтки, кожен раз збиваючи до повного об’єднання, потім додати лимонну цедру, розтоплений білий шоколад і знову збити.
- В окремій глибокій посудині змішати борошно, розпушувач і сіль. У склянці змішати молоко і ванільний екстракт. Вручну, за допомогою лопатки, додати в тісто ⅓ борошняної суміші, розмішати. Додати половину молочної суміші і знову розмішати. Повторити чергування сухої і рідкої сумішей, закінчивши сухою. Розмішати тісто тільки до об’єднання. Не вимішувати.
- Розділити тісто порівну по підготовлених формах. Випікати в розігрітій духовці 30-40 хвилин або до готовності: дерев’яна шпажка при проколюванні бісквіта в центрі повинна вийти сухою.
- Дістати форми з духовки, дати бісквітам охолонути 15 хвилин в формах, потім дістати з форм і дати повністю охолонути на решітці. Якщо є необхідність, зрізати нерівний верх. Розрізати бісквіти по горизонталі навпіл, щоб всього вийшло 4 однакових коржі.
- Викласти перший корж бісквіту на таріль. Нанести рівний шар крему товщиною 6 – 8 мм. Накрити другим бісквітом і повторити дії, чергуючи шари бісквіту з кремом, закінчуючи останнім бісквітним коржом. Нанести тонкий шар крему на поверхню і боки торта, відправити в холодильник на 15-20 хвилин або до застигання. Нанести «фінішний», більш щедрий шар крему, вирівняти поверхні шпателем. Прикрасити окружність торта кольоровим цукром і золотистими пластівцями.
- До подачі зберігати в холодильнику.
Смачного!
Рекомендована техніка:
|
|
|
Катерина Перера
|
Нове захоплення прийшло до мене під час декретної відпустки. Як і більшість молодих мам, я хотіла знайти щось, що дало б змогу відволіктись від повсякденної рутини і з користю провести вільний час. Я завжди була ласункою, тому нове хобі з’явилось дуже швидко: я почала пекти солодощі. Поштовхом до розвитку став святковий торт на перший День народження моєї донечки, який я ретельно спланувала і ризикнула проекспериментувати. Гості були в захваті і, що тут приховувати, мені було неймовірно приємно! Кулінарні спроби продовжилися, у мене з’явився свій сайт ru.chocolatechalk.com, де я з задоволенням ділюся вдалими рецептами і намагаюся докладно розповісти про процес приготування, адже чітко прописаний рецепт – запорука успішного результату. |