Довгим шляхом сніданків, я дійшла висновку, що все-таки найбільше мені смакують не вівсянка, не мюслі, не рисові кульки, не шоколадні фігурки, а хрустка, простигосподи, гранола. Ну люблю, щоб хрумтіло. І люблю, коли домашня, бо можна покласти туди все, що забажається, і не класти того, чого не любиш, але що обв’язково знайдеться у пачці покупній. Раніше я постійно робила гранолу з яблучним соком, але вона часто виходила все одно трохи не такою хрусткою. І хочеться різноманітності, врешті-решт. Тому останнім часом я роблю кавову гранолу і дуже задоволена нею, єдине, треба не прогавити момент, коли вже все, і треба діставати.
Складові:
- 600 г суміші пластівців
- 150-200 мл теплої кави
- 2 ст. л. меду
- 1 ст. л. арахісової пасти (опціонально)
- 2 ст. л. олії
+ все, що ви хочете додати до граноли. Мій улюблений варіант зараз: рублена ліщина, сушена журавлина, насіння льону і шоколадні краплинки (додавати у вже готову гранолу, коли вона вистигне).
Приготування:
Розігріти піч до 180°С. Вмішати у пластівці “начинку”, потім влити кавову суміш і швидко перемішати до більш-менш однорідності, висипати все на деко, розрівняти, але не розбивати всі грудочки. Випікати 10 хвилин, перемішати і ще 10 хвилин, бажано сидіти поруч, дивитися і нюхати, щоб не почали пригорати пластівці чи сухофрукти. Дістати, вистудити і скласти у коробку-банку.
Варіанти:
- фініки + курага + арахіс
- кокосова стружка + сушений банан + кешью
- родзинки + волоський горіх + кунжут + насіння льону.
Але цей конструктор завжди весело збирати на власний смак та розсуд. Єдина порада — не купуйте сухофрукти надто лискучі, велика ймовірність, що їх тримали в сиропі, і тоді вони з зайвим цукром і вагою, нащо платити більше за не надто якісне.
Гранолу можна їсти і просто з молоком, або навіть соком, але мені найбільш смакує з домашнім йогуртом. Уже давно припинила купувати у супермаркетах готові, бо вони настільки солодкі, що аж волосся дибки стає. Тим паче, завжди краще знати, що поклав у свою їжу. Більше того, зараз немає проблеми з вибором заквасок, їх безліч, при чому вони дають різний смак, поле для експериментів широке. А робити йогурт дуже просто — до всіх заквасок додається інструкція, яку треба обов’язково почитати — зазвичай, треба довести літр молока до кипіння, дати охолонути градусів до 40, додати закваску, активовану питною водою, і сховати суміш у йогуртницю чи термос годин на 6-8. От і все. А якщо йогурти у вашій родині більш ніхто не поважає, можна робити не літр, а лише собі у термокружечку.
Доброго ранку!
Рекомендована техніка:
Lana Svitankova
|
Зі слів Лани, задоволення від готування приходить тоді, коли є з ким розділити результати трудів на кухні. В житті неймовірно енергійна, сповнена нових ідей Лана з першого речення захоплює читача характерним для неї неповторно легким та дружнім стилем написання публікацій. Автор кулінарного блогу “Travel, eat, make a pic of it”, що в перекладі “Їж, подорожуй і фотографуй”. Блог присвячено не тільки оригінальним ідеям з приготування , а й замальовкам від захоплюючих подорожей, відвідування цікавих місцин. |