Гравлакс

salmon

Нехай вас не лякає заморське слівце. Гравлакс або граавілохі насправді – звичайна солона риба, яку готують у Фінляндії, Швеції, Норвегії, Данії та Ісландії. Секрет її полягає в тому, що готується вона у сухому маринаді (сіль, цукор, перець), а в процесі приготування рибу обов’язково слід витримати пару днів під пресом. Традиційний середньовічний рецепт взагалі-то передбачає, що рибу спочатку треба змастити спеціями, а потім закопати на кілька днів в пісок десь на березі річки, озера чи моря. Ми, звісна річ, закопувати нічого не будемо, але обіцяємо: риба від того не стане менш смачною!

Складові:

  • 500 г філе сьомги
  • 2 ст. л. солі
  • 2 ст. л. цукру
  • 2 ч. л. чорного меленого перцю
  • 1 пучок свіжого кропу

Приготування:

  1. Філе промиваємо і обтираємо з усіх боків паперовими рушниками, аби забрати з риби вологу.
  2. Частину риби викладаємо на харчову плівку і засипаємо сіллю, перцем і цукром.
  3. Посипаємо дрібно рубаним кропом і викладаємо другу частину риби. У нас вийде такий собі бутерброд. Цей “бутерброд” знову добре засипаємо сіллю, цукром і перцем.
  4. Загортаємо рибу в харчову плівку та кладемо в контейнер. Придавлюємо пресом (обробною дошкою, каструлею з водою або пляшкою з вином) і відправляємо в холодильник на дві доби. Це якщо у вас невеликі шматочки філе. Якщо у вас великий шматок риби, то в холодильник рибу потрібно поставити на 3-4 дні і періодично перевертати, щоб прес рівномірно давав тиск.
  5. За кілька днів дістаємо, нарізаємо дрібними шматочками, кладемо на шматок хліба з м’яким сиром або вершковим маслом і починаємо їсти. Краса!

Рекомендована техніка:

fridge_gorenje_nrk6191cx

Холодильник Gorenje NRK6191CX

Маша Сердюк

 

 

 

 

 

 

Письменниця, журналіст, сцeнарист тeлeбачeння, кулінарний блогeр. Схиблeна на смачній їжі. Пeрeконана, що шлях до сeрця пролягає чeрeз шлунок нe лишe в чоловіків. Колекціонує рeцeпти котлeт — знає більшe 100 варіацій цієі страви. Пише про них та інші смаколики у своєму блозі “Котлeтка” kotletka.com.ua.

One response

  1. В Норвегії гравлакс традиційно подають з холодним гірчичним соусом та вареною картоплею. А під час сухого посолу також використовують пару столових ложок акевіту (традиційний алкогольних напій).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *