Гратен з цвітної капусти

gratin_cauliflower

Гратен – це особливий спосіб приготування страв: продукти викладають шарами і запікають до золотистої, рум’яної скоринки. Найкраще для цього підходять овочі, які не пускають сік. Помідори в гратені – рідкість, а ось капуста всіх видів, баклажани, гарбуз, морква, топінамбур для гратену підходять ідеально. Для того щоб утворилась рум’яна скоринка гратен  посипають тертим сиром або панірувальними сухарями, часто застосовується соус бешамель – він теж надає страві золотистого відтінку.

Для соусу бешамель:

  • 750 мл молока
  • 1 лавровий лист
  • 1 зубчик часнику
  • 1/2 цибулі
  • 3 ст. л. вершкового масла
  • 3 ст. л. борошна
  • 50 г тертого сиру грюйєр
  • сіль і мелений чорний перець

ingredients

Для гратен:

  • 500 г суцвіття цвітної капусти
  • 20 г панірувальних сухарів
  • 2 – 3 ст. л. тертого сиру пармезан
  • сіль, мелений чорний перець

Приготувати соус:

  1. Налити у каструлю молоко, додати лавровий листок, цибулю та часник і довести до кипіння. Вимкнути вогонь, накрити каструлю кришкою і дати настоятися близько 15 хвилин.
  2. Розтопити масло в іншій каструлі, додати борошно і обсмажувати його на середньому вогні, постійно мішаючи вінчиком,  протягом хвилини, щоб зник смак сирого борошна. Поступово влити молоко до каструлі з борошном швидко мішаючи вінчиком, щоб не утворилися грудки. Варити на малому вогні, помішуючи, до загустіння. Знявши з плити, додати потертий сир грюйєр, приправити сіллю і перцем.

Приготувати гратен:

  1. Розігріти духову шафу до 220 С.
  2. Поставити на вогонь велику каструлю з водою і довести до кипіння. Додати солі, як для відварювання пасти.
  3. Цвітну капусту розібрати на суцвіття, промити під проточною водою і відварити приблизно 5 хвилин. Добре відцідити. Перемішати з соусом і викласти у блюдо для гратену чи іншу вогнетривку форму.
  4. Посипати зверху сухарями і пармезаном та запікати до золотистої скоринки зверху і закипання соусу навколо – 10 -15 хвилин.

Смачного!

Рекомендована техніка:

Плита зі склокерамічною варильною поверхнею Gorenje EC55CLI1

Європейська кухня з Іриною Чорній

 

European_kichen

 

 

Для шеф-кухаря Ірини Чорній кухня різних країн світу –  це свого роду путівник, через який можна пізнати інші культури, традиції та “посмакувати” ними. ЇЇ кулінарний блог “Європейська Кухня” – це запрошення до спільної подорожі Європою. У ньому Ви знайдете не лише рецепти, але й кулінарні історії, легенди та секрети кухні різних країн Європи. Це також запрошення відкривати для себе нові смаки, готувати, творити, фантазувати і відчувати радість від того, що приготована Вами страва просто неперевершена!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *