Самий справжній, самий смачний і корисний домашній майонез. Без ложки цього густого соусу важко уявити великодній сніданок, традиційний салат олів’є та святкове застілля.
Свій майонез я готую виключно на домашніх яйцях і зазвичай на рафінованій соняшниковій або ріпаковій олії. Смак оливкової олії в майонезі для мене надто різкий. Смак цього майонезу дуже нагадує той, що раніше продавався у скляних баночках з металевою кришкою, на якій був вибитий термін придатності (не більше трьох днів!). Тепер завдяки стабілізаторам, емульгаторам та яєчному порошку майонез можна зберігати більше ніж пів року. Та мені все ж ближче до душі домашній, власноручно приготовлений соус.
близько 200 грам готового майонезу:
*приготування: 5 хв
- 1 яйце
- 1 ч.л. гірчиці
- 1 ст.л. лимонного соку
- 1 ч.л. цукру
- 1/2 ч.л. солі
- 3/4 скл. олії*
*чим густіший майонез хочете отримати, тим більше олії з розрахунку на одне яйце
- Яйце, гірчицю, лимонний сік, сіль та цукор помістити в чашу блендера. Збити до однорідності.
- Тоненькою цівкою вливати олію, продовжуючи збивати, аж майонез буде густим та однорідним. Скуштувати і в разі необхідності додати більше лимонного соку або солі.
- Перекласти майонез в чисту суху баночку, зберігати в холодильнику не більше 2-3 днів. Використовувати за призначенням.
Порада: щоб майонез не розшарувався, спочатку збивайте яйце, а потім поступово додавайте олію. Якщо ж це все таки трапилося, почніть готувати іншу порцію, але замість олії ложка по ложці додавайте розшаровану емульсію. Якщо майонез надто рідкий, додайте більше олії і залиште його на кілька годин в холодильнику.
Рекомендована техніка:
Дана Мацюк
|
Природнє відчуття фуд стилю і страви, які хочеться відтворити на власній кухні, захоплюють і вже не залишають байдужим. |
2 responses